Ziemniaki to najbardziej popularne warzywo na całym świecie. Można przyrządzać je na różne sposoby. Wszystkim polecam chrupiące ziemniaki z jogurtem naturalnym.

Produkty:

  • 6 mączystych ziemniaków
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki szczypiorku drobno posiekanego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki nakłuj w wielu miejscach, ułóż bezpośrednio na kratce w piekarniku i piecz je w 200 stopniach około godziny, aż będą miękkie. Następnie przekrój ziemniaki wzdłuż na pół, wybierz maksymalnie dużo miąższu tak, żeby nie uszkodzić skórki ziemniaka.
  2. Formę do pieczenia posmaruj lekko oliwą. Ułóż wydrążone ziemniaki. Ziemniaki skrop oliwą z zewnątrz i wewnątrz. Mocno oprósz solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzej do 220 stopni i piecz 10 minut aż skórka będzie chrupiąca.
  4. W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, wymieszaj jogurt ze szczypiorkiem w niewielkiej miseczce. Podawaj na stół wraz z gorącymi ziemniakami.

Smacznego!