Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe!

Filety z dorsza smażone w panierce

Składniki

  • 600g filetów z dorsza
  • sok z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza opłucz i odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Umyte filety oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i na pół godziny umieść w lodówce.
  3. Przyprawione filety wyjmij z lodówki, obtocz w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
  4. Filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejsz ogień i dosmażaj filety 5-8 minut – zależnie od ich grubości.
  6. Usmażone filety z dorsza w panierce odsącz z oleju na papierowym ręczniku.
  7. Podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki

  • 400g kiszonej kapusty
  • 2 małe marchewki
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, cukier, pieprz

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę posiekaj.
  2. Dodaj do kapusty umytą, obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew.
  3. Dolej olej lub oliwę.
  4. Kapustę i marchew wymieszaj, dopraw solą, cukrem i pieprzem.

Smacznego!