Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!

Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!
Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!

Uwielbiasz ryby, ale tradycyjny, „polski” karp, makrela czy dorsz już nieco Ci się przejadły? Szukasz inspiracji i pragniesz odkrywać nowe smaki?

Jeśli tak, najlepszą odpowiedzią na potrzeby i wymagania Twojego podniebienia może okazać się labraks. Co to za ryba, jak smakuje i w jaki sposób ją przyrządzić? Sprawdź już teraz i daj się oczarować!

Mniej znaczy więcej – czyli labraks bez tajemnic

Labraks jest rybą w Polsce raczej nieznaną. Szkoda, bowiem ma naprawdę wiele do zaoferowania. Należy do rodziny moronowatych, osiąga maksymalnie 1 metr długości, a jego waga nie przekracza 12 kg. Labraks występuje przede wszystkim w Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym czy Północnym, ale czasem można go spotkać również w naszym rodzimym Bałtyku.

Rybę tę można przyrządzać na rozmaite sposoby. Najlepiej wypada pieczona, gotowana lub smażona. Grillowanie i wędzenie labraksa są raczej odradzane ze względu na to, że jego mięso jest wyjątkowo delikatne i może się nadmiernie wysuszyć, a co za tym idzie, stracić swój genialny smak i konsystencję. A skoro już o właściwościach mięsa labraksa mowa – jest ono białe, chude, cechuje się subtelnym, słodkawym posmakiem. Z tego powodu zalecane jest bardzo rozważne, umiarkowane stosowanie wszelkiego rodzaju przypraw – ich zbyt duża ilość może zabić naturalny smak ryby.

Labraks z stylu śródziemnomorskim

Jeśli chcesz przygotować idealnego labraksa, po pierwsze musisz zapanować nad chęcią nadmiernego przyprawiania. Przyprawy różnego rodzaju, stosowane we właściwym połączeniu i umiarkowanej ilości, podkreślają smak potrawy i wydobywają z niej to, co najlepsze. Jeżeli natomiast będą źle dobrane, lub co gorsza używane bez umiaru, mogą zniszczyć efekt końcowy. Pamiętaj, że zawsze lepiej nieco doprawić danie na talerzu, niż przesadzić z ilością dodatków, bo wówczas częstokroć jest ono już nie do uratowania, a to chyba największy z możliwych koszmarów każdego kucharza.

Jak zrobić rybę w stylu śródziemnomorskim? Umyj i osusz świeżego labraksa, a następnie delikatnie oprósz go solą. Następnie podsmaż wyrazisty czosnek i cebulkę, dodaj do nich nieco specjalnego sosu ze smażonych pomidorów z kawałkami warzyw. Całość wymieszaj i tak przygotowaną marynatą pokryj dokładnie rybę (szczegółowy przepis znajdziesz TUTAJ). Dookoła ryby, w naczyniu żaroodpornym, ułóż wcześniej ugotowane ziemniaki i zapiekaj w piekarniku. Bardzo istotne jest to, aby nie piec ryby za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie uległa nadmiernemu przesuszeniu.

Oczywiście możliwości przyrządzenia labraksa jest znacznie więcej. Możesz upiec go np. w towarzystwie świeżego tymianku i natki pietruszki, koniecznie sowicie skropionego sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do ryby tej pasuje również bardzo wiele dodatków. Możesz serwować ją w towarzystwie wspomnianych już pieczonych ziemniaczków, frytek, bukietu warzyw gotowanych lub grillowanych bądź sałatki ze świeżych warzyw. Nie bój się kulinarnych eksperymentów, odnajdź swój własny, ulubiony przepis i podziel się nim z najbliższymi, którym także bez wątpienia przypadnie do gustu!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
„Lagom. Szwedzka sztuka życia” już w sprzedaży!
Szwecja to jeden z krajów o najwyższym wskaźniku zadowolenia...
poniedziałek, Sierpień 21, 2017 - 12:22
Nowości kosmetyczne dla dziewczynek!
Marka Marion przedstawia nowości kosmetyczne dla małych ślic...
poniedziałek, Sierpień 21, 2017 - 11:25
Przebarwienia, melasma: postaw na szybkie i bezbolesne usuwanie przebarwień na twarzy przy pomocy lasera PicoSure!
Przebarwienia na twarzy to problem, z którym na co dzień wal...
poniedziałek, Sierpień 21, 2017 - 10:13
Najlepsze kosmetyki dla mężczyzn
Rynek kosmetyków dla mężczyzn obfituje w coraz więcej marek....
poniedziałek, Sierpień 21, 2017 - 09:46
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama