Pomidorowe szaleństwo z okazji Światowego Dnia Makaronu, czyli przepis na idealny sos boloński

Pomidorowe szaleństwo z okazji Światowego Dnia Makaronu, czyli przepis na idealny sos boloński
Pomidorowe szaleństwo z okazji Światowego Dnia Makaronu, czyli przepis na idealny sos boloński

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni w Europie. Słynie  z aromatycznych przypraw, oliwy, parmezanu i oczywiście makaronów z dodatkiem pysznych sosów. Daniem, które króluje we włoskich restauracjach jest spaghetti bolognese, w którym najważniejszą rolę odgrywa mięso i sos na bazie pomidorów. Warto skusić się na jego przygotowanie właśnie dzisiaj, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.

Nazwa makaron bolognese wywodzi się od nazwy włoskiego miasta Bolonia, które leży na północy tego kraju. W przepisie na tradycyjny sos boloński powinny znaleźć się takie składniki jak: wołowina, boczek, cebula, marchew, seler, przecier pomidorowy, bulion, wytrawne wino, mleko, sól i pieprz. Dzisiaj istnieje jednak wiele, równie pysznych jak pierwowzór, modyfikacji tej receptury. Z okazji Światowego Dnia Makaronu warto wykorzystać jedną z nich, aby przygotować aromatyczną kolację we włoskim stylu.

Makaron spaghetti po bolońsku

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki marki Sandra
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g startego parmezanu
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i smażymy około 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy i obracamy w trakcie smażenia. W momencie, gdy mięso będzie usmażone, dodajemy do niego pomidory z puszki, przecier i wszystkie przyprawy  z przepisu. Składniki dusimy na małym ogniu tak długo, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos uzyska odpowiednią gęstość. W czasie, kiedy sos się dusi, gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie gotowy makaron przekładamy na talerze, nakładamy na niego dużą ilość sosu i dekorujemy startym parmezanem oraz świeżą bazylią.

Smacznego! :-)

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Ciesz się latem z nową odsłoną Bio-Oil!
W okresie letnim, gdy eksponujemy więcej ciała, wszelkie nie...
wtorek, Wrzesień 25, 2018 - 12:45
Nowa seria Bodymania Stara Mydlarnia
Piękna skóra? Naturalnie! Nawilżenie, ujędrnienie, wzmocnien...
wtorek, Wrzesień 25, 2018 - 09:58
W kratkę od Top Secret
Motyw kraty mocno trzyma się w jesiennych trendach. Nie zabr...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 13:05
Zwykłe żelazko czy stacja parowa? Czego naprawdę potrzebujesz?
Żelazko to niewątpliwie jedno z najbardziej potrzebnych i ni...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 12:40

  

Reklama