Nie ulega wątpliwości, że od kilku lat kuchnia włoska cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a potrawy takie jak pizza, risotto czy makaron penne z warzywami na dobre weszły do menu w wielu domach. Warto zauważyć, że Polacy pokochali nie tylko wytrawne dania, ale także przepyszne desery, które zadowalają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Też należysz do ich grona? Poniżej dowiesz się jak przygotować najpopularniejsze desery kuchni włoskiej.

Panna Cotta

Panna Cotta to bez wątpienia najpopularniejszy deser kuchni włoskiej. Dlaczego? Wszystko dzięki prostej recepturze na przyrządzenie. Co jest potrzebne do przygotowania panna cotta? Przede wszystkim 300 ml śmietany 30%, tyle samo ml tłustego mleka (najlepsze będzie 3,2%), 150 g cukru, 2 łyżki żelatyny oraz aromat waniliowy. Od czego zacząć? Najpierw zajmij się żelatyną – postępuj wobec instrukcji na opakowaniu. Następnie mleko, śmietankę, cukier i aromat waniliowy podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut – pamiętaj, żeby nie doprowadzić całości do wrzenia! Po upływie tego czasu dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gdy masa nieco przestygnie przelej ją do małych foremek – najlepsze będą te do muffinek – i włóż na dwie godziny do lodówki. Podawaj z dżemem lub sosem owocowo-winnym.

Crema Pasticerra

Crema Pasticerra to deser, który przeważnie podawany jest w renomowanych włoskich restauracjach, np. http://www.estella.pl. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie w domu. Wystarczy kupić mleko, laskę wanilii, mąkę, jajka oraz cukier. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu Crema Pasticerra jest zagotowanie pół litra mleka (koniecznie wraz z wanilią). Potem, w osobnej misce należy dokładnie wymieszać pozostałe składniki – 100 g mąki, 5 żółtek oraz 150 g cukru – i stopniowo dodawać je za pomocą trzepaczki do gotującego się mleka (z tym że wcześniej należy wyjąć już wanilię) aż całość uzyska jednolitą, gęstą konsystencję. Na koniec całość przelać do miski, przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Krem nadaje się do zjedzenia od razu, ale może też stanowić dodatek do ciast lub tortów.

Castagnole

Castagnole to nic innego jak włoska wersja dobrze znanych Polakom pączków. Różni je jednak wielkość oraz brak nadzienia. Aby były smakowite musisz przyrządzić odpowiednie ciasto. Potrzebujesz ok. 200 g mąki, 100 ml mleka, 3 jajka, aromat waniliowy, 50 g cukru pudru, opakowanie zmielonych płatków migdałowych, paczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i pół kostki miękkiego masła. Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka umieść w misce i zagnieć. Mleko dodawaj stopniowo, tak aby dokładnie połączyło resztę składników. Następnie z tak przyrządzonej masy uformuj małe kuleczki i usmaż je na głębokim oleju. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.