Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki:

– masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”)

– jajka 3 szt.

– cukier 1 szklanka

– cukier waniliowy 2 łyżeczki

– sok z cytryny 2 łyżeczki

– starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki

– kruche tartaletki

– ulubione świeże owoce

Wykonanie domowego masła:

Trzy schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie kremu:

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami pod koniec ubijania szklankę cukru i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka jajek i jeszcze przez chwilę ubijać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Do utartego masła, małymi porcjami dodawać wcześniej ubite białka i dalej ucierać do całkowitego połączenia. Do gotowego kremu dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotowe tartaletki wypełnić gotowym kremem, a na wierzch wyłożyć ulubione owoce.

kruche tartaletki z kremem maslano cytrynowym i owocami

Smacznego!