Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

Pyszne lody na bazie zielonej herbaty
Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku.

Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu, jeśli będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali prosty przepis na ten pyszny deser. Zielona herbata to prawdziwe źródło zdrowia - jej dobroczynne właściwości są nieocenione dla naszego organizmu. Zawiera bowiem wiele witamin i składników odżywczych. Ponadto posiada delikatny, unikatowy smak, którego nie można porównać z niczym innym.

Lody na bazie zielonej herbaty

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 6 torebek zielonej herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 5 żółtek jaj
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia. Garnek z gorącym mlekiem zdejmujemy z ognia i zanurzamy w nim torebki z herbatą Green Tea Pure Ahmad Tea London. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie, nie usuwając torebek z herbatą, przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy torebki herbaty z mleka, wyciskając z nich jak najwięcej esencji. Do tak przygotowanego mleka dodajemy 240 ml śmietany kremówki i gotujemy mieszankę przez około 5 minut.

W oddzielnej misce mieszamy żółtka, cukier i resztę śmietany kremówki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy mleko zagotowane z kremówką, cały czas mieszając. Całość przelewamy do rondla, dodajemy miód i podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Nie doprowadzamy do wrzenia mieszaniny, podgrzewamy aż zgęstnieje. Następnie przecedzamy mieszankę przez sito o drobnych oczkach i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na koniec przelewamy mieszaninę do pojemnika odpornego na ujemne temperatury. Najpierw schładzamy ją w lodówce, a dopiero potem przenosimy do zamrażalnika. Podczas procesu mrożenia, co pewien czas mieszamy lody drewnianą łyżką, a pojawiające się kryształki usuwamy.

Po kilku godzinach lody są gotowe – pyszne i kremowe!

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Pomysły na elegancki prezent dla mamy
Na Dzień Matki, urodziny, imieniny czy inną okazję warto ofi...
wtorek, Czerwiec 27, 2017 - 11:54
Oczyszczanie twarzy - pierwszy krok do skutecznej pielęgnacji
Nieprawidłowe oczyszczanie twarzy bądź jego brak powoduje: z...
wtorek, Czerwiec 27, 2017 - 09:17
Syropy Łowicz -  letnie, owocowe OOORZEŹWIENIE!
Ciepło, cieplej, gorącooo! Przyszło lato, a wraz z nim coraz...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 16:35
Bez migdałków, bez problemów
Zadaniem migdałków jest ochrona organizmu przed drobnoustroj...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 16:12
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama