Domowa uprawa ziół

Chcesz, żeby Twój balkon latem wyglądał pięknie, a nie przepadasz za kwitnącymi kwiatkami? Możesz je zastąpić roślinami ziołowymi. Kompozycje z tych niezwykle pięknych, pachnących i tym samym zdrowych roślin mogą w niepowtarzalny sposób ozdobić Twój balkon. (fot. depositphotos)
Chcesz, żeby Twój balkon latem wyglądał pięknie, a nie przepadasz za kwitnącymi kwiatkami? Możesz je zastąpić roślinami ziołowymi. Kompozycje z tych niezwykle pięknych, pachnących i tym samym zdrowych roślin mogą w niepowtarzalny sposób ozdobić Twój balkon. (fot. depositphotos)

Chcesz, żeby Twój balkon latem wyglądał pięknie, a nie przepadasz za kwitnącymi kwiatkami? Możesz je zastąpić roślinami ziołowymi. Kompozycje z tych niezwykle pięknych, pachnących i tym samym zdrowych roślin mogą w niepowtarzalny sposób ozdobić Twój balkon.

Zioła to niezwykle cenny dodatek do potraw, stosuje się je w kuchniach całego świata. Świeże zioła są zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Poza tym ich uprawa sprawia dużo przyjemności.

Jak wyhodować

Kiedy już zdecydujesz się na założenie małego doniczkowego ogródka ziołowego na balkonie, zioła możesz wyhodować z nasion lub kupić gotowe sadzonki. Sadzonki ziół można kupić w większości sklepów ogrodniczych. Jeśli nie znajdziesz tego co Cię interesuje wówczas możesz zdecydować się na wysiew z nasion. Jest to bardziej pracochłonne, ale sporo tańsze i proste w wykonaniu.

Zanim zajmiesz się wysiewem zastanów się nad tym, jakie zioła będą przydatne w Twojej kuchni. Pamiętaj, że najczęściej okres wysiewu ziół przypada na wiosnę, a rozsad do docelowych miejsc robić należy wczesnym latem.

Kompozycje z ziół możesz stworzyć sama, jednak staraj się wykorzystać kontrast kolorów, wielkość listków, kolor kwiatów, jak również wysokości u poszczególnych odmian. Korzystaj z różnorodności barw jakie dają zioła. W jednej donicy możesz posadzić mięte, tymianek, bazylię i majeranek.

Idealne miejsce

Do uprawy ziół należy wybrać miejsce z dużą ilością światła, ale koniecznie osłonięte od silnego wiatru, który może uszkodzić delikatne listki lub drobne gałązki.

Rośliny, które mają płytki system korzeniowy (tymianek, majeranek) możesz sadzić w płytkich donicach. Natomiast zioła takie jak rozmaryn, bazylia, melisa, mięta wymagają nieco głębszych doniczek. Nie zapomnij o tym, że na dnie pojemników w których uprawiasz zioła musi znajdować się drenaż oraz otwory do odpływu wody. Zbytni nadmiar wody powoduje gnicie bryły korzennej.

Do uprawy ziół potrzebna jest ziemia uniwersalna o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym z dodatkiem żwirku. Zioła wymagają intensywnego podlewania, nie można doprowadzić do wyschnięcia bryły korzennej. Jeżeli są bardzo upalne dni, zioła musisz podlewać codziennie. Kiedy zioła są w okresie największego rozkwitu konieczne jest ich nawożenie. Takie substraty można kupić w sklepach ogrodniczych.

Przycinanie

Podczas uprawy ziół bardzo ważne jest ich przycinanie. Zapewnia to stały i równomierny wzrost roślin. Zazwyczaj zrywać należy wierzchołki pędów, pozostawiając kilka listków na łodydze. Takie oderwane listki możesz dodawać do potraw lub wysuszyć i wykorzystać je w okresie zimowym.

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Chcesz się czuć jak gwiazda przez cały karnawał? Zapisz się na zabiegi pielęgnacyjne, dzięki którym jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki rozświetlisz i oczyścisz swoja skórę. Sprawdź propozycje szybkich zabiegów kosmetycznych, oferowanych przez klinikę Estell.pl (fot. depositphotos)
Chcesz się czuć jak gwiazda przez cały karnawał? Zapisz się...
poniedziałek, Grudzień 22, 2014 - 15:46
Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wigilijny. (fot. depositphotos)
Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wig...
poniedziałek, Grudzień 22, 2014 - 15:09
Jak urządzić mieszkanie w stylu nowoczesnym - inspiracje. (fot. lepukka.pl)
Cenisz sobie funkcjonalność wnętrz, pociągają Cię proste geo...
poniedziałek, Grudzień 22, 2014 - 15:05
Brukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Dzięki specjalnemu alfabetowi regionalnych przysmaków, dowiesz się co króluje na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski. (fot. mat. prasowe)
Brukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co...
poniedziałek, Grudzień 22, 2014 - 12:35
(300)
(272)
(255)
(252)
(201)
(182)
(181)
(180)
(176)
(162)
(160)
(137)
(109)
(79)
(74)
(64)
(57)
(50)
(50)
(49)
(48)
(46)
(44)
(43)
(43)
(41)
(39)
(38)

  

Reklama