Kociołek myśliwski – z czego powinien się składać i jaki najlepiej wybrać?

Kociołek myśliwski – z czego powinien się składać i jaki najlepiej wybrać?
Kociołek myśliwski – z czego powinien się składać i jaki najlepiej wybrać?

Uwielbiasz potrawy z grilla, ale masz ochotę spróbować czegoś nowego? Do przyrządzania potraw na świeżym powietrzu świetnie nadaje się także kociołek myśliwski – możesz w nim przygotować wiele pysznych dań, które zachwycą twoją rodzinę i bliskich. Jak jednak wybrać kociołek myśliwski?

Kociołek myśliwski to naczynie, które swoim wyglądem przypomina niewielkich rozmiarów kocioł. W odróżnieniu od dań grillowanych, potrawy przyrządzane w kociołku myśliwskim powstają właściwie same. Nie musisz ich zbytnio pilnować, a jedzenie jest jednocześnie pieczone, duszone i prażone, zyskując przy tym niebanalny, niepowtarzalny smak.

Jak zbudowany jest kociołek myśliwski?

Tradycyjny kociołek myśliwski wykonywany jest z żeliwa, czyli stopu żelaza z węglem, bardzo wytrzymałego, któremu niestraszna bezpośrednia styczność z ogniem. Żeliwo dość wolno się nagrzewa, jednak równie powoli oddaje ciepło, długo je utrzymując.

Dobry kociołek myśliwski powinien składać się z korpusu, w którym umieszcza się składniki niezbędne do przygotowania dania, a ponadto nóżek, na których rozstawia się naczynie nad paleniskiem, oraz pokrywy – najlepiej takiej z zaworem bezpieczeństwa. Pozostałe elementy kociołka to gałka, będąca częścią pokrywy lub przykręcana, uchwyt, za który możesz powiesić kociołek nad ogniem, a także specjalne klamry oraz uchwyty do dociśnięcia pokrywy.

Jak wybrać kociołek myśliwski?

Przyszedł czas, by odpowiedzieć na podstawowe pytanie: jak wybrać kociołek myśliwski? Na samym początku powinieneś zdecydować, kociołka o jakiej pojemności szukasz. Jeśli chcesz przyrządzać w nim jedzenie dla rodziny czy przyjaciół, lepszym rozwiązaniem będzie model o pojemności wynoszącej co najmniej kilka litrów.

Pamiętaj jednak, że im większa pojemność kociołka, tym jest on cięższy. Przykładowo, model o pojemności 4-5 litrów waży średnio około 8 kilogramów, ale kociołek 8-litrowy może ważyć już nawet 14 kilogramów. Waga naczynia będzie miała szczególne znaczenie, jeśli chcesz zabierać je na kemping czy inny wyjazd – w takiej sytuacji lepiej wybrać mniejszy, a tym samym lżejszy kociołek.

Dobrym pomysłem jest zakup modelu, którego dno i ścianki korpusu są pokryte powłoką nieprzywierającą – dzięki temu nie musisz martwić się, że przygotowywane jedzenie będzie przywierać do powierzchni naczynia. Jeśli twój kociołek żeliwny nie będzie jej posiadał, a będziesz chciał uniknąć przywierania potraw, będziesz musiał uciec się do tradycyjnej metody, czyli izolacji jego brzegów kapustą.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wybierając kociołek myśliwski, warto wybrać model z odkręcanymi nóżkami. W ten sposób zyskasz możliwość przyrządzania potraw nie tylko nad ogniem, ale również w piecu czy na specjalnej płycie grzewczej.

Przed zakupem zwróć też uwagę, czy dany kociołek zapewni ci możliwość odpowiedniego dociśnięcia pokrywy. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że twoje danie jest należycie przygotowywane, a ponadto unikniesz kłopotliwego rozlewania się potrawy podczas przenoszenia kociołka.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Nasiona sezamu w zdrowej diecie
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią...
czwartek, Październik 18, 2018 - 12:52
Jak stworzyć stylizację wyrażająca własne „ja”?
Większość z nas śledzi modowe trendy i stara się je przenieś...
czwartek, Październik 18, 2018 - 11:09
W jaki sposób urządzić garaż?
Mogłoby się wydawać, że odpowiednie urządzenie garażu nie je...
środa, Październik 17, 2018 - 14:06
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53

  

Reklama