Wyprawa do lasu na grzyby to na pewno fajna przygoda zarówno dla małych jak i dużych. Nie można jednak zapomnieć, że na taką wyprawę musisz się solidnie przygotować. Po pierwsze: skutki zbierania grzybów, jeśli się na nich nie znasz, mogą być naprawdę tragiczne. Po drugie: trzeba się zabezpieczyć przed owadami i kleszczami, których ugryzienie nie tylko jest bardzo nieprzyjemne, ale grozi poważnymi zachorowaniami.

Kim jest Grzybiarz

Osoba zbierająca grzyby po to, żeby je zjeść – tak większość z nas określiłaby grzybiarza, ale czy na pewno grzyby to tylko jedzenie? Zbieranie grzybów to niezła rozrywka, sport, obcowanie z naturą. Spacer w lesie to niezły trening dla naszego ciała i umysłu. Na końcu pozostaje satysfakcja z ilości „upolowanych” grzybów.

Przygotowania

Przed grzybobraniem zapoznajmy się z atlasem grzybiarza, żeby przypomnieć sobie grzyby jadalne i niejadalne. Wiadomo – nie da się nauczyć na pamięć całego atlasu, więc możemy zabrać ze sobą mini atlas. Zbierajcie grzyby, które znacie i jesteście ich pewni. Jeśli masz wątpliwości, sprawdź w książce. Grzyby najlepiej układać w koszu wiklinowym, a nie w foliowej reklamówce, ponieważ w folii mogą łatwo się zaparzyć.

Zbieranie

Na grzyby warto się wybrać z samego rana, najlepiej po deszczowej nocy. Grzyby zbieramy delikatnie okręcając przy samej ziemi. Nigdy nie wyrywamy z całą grzybnią. Możemy też grzyby ucinać nożykiem. Powstrzymajmy się także przed zbieraniem małych grzybków, które nie miały jeszcze szansy rozsiać zarodników.

Nie niszcz w lesie grzybów trujących i niejadalnych, ponieważ są bardzo pożyteczne w lesie. Zabronione jest zbieranie grzybów na terenach chronionych: w rezerwatach, parkach narodowych, a także na terenach młodych nasadzeń.

Najlepsze miejsce

Jak to bywa las lasowi nie jest równy. Najlepiej wybrać się do starego lasu, przypominającego puszczę. W lasach młodych można znaleźć grzyby, ale wysyp tam z reguły jest krótszy i nie zawsze obfity. W dużym lesie jest o tyle dobrze, że nawet jak przed nami przejdzie jakiś grzybiarz to zapewne nie wszytko uda mu się zebrać i dla nas coś zostanie.

Jeżeli zabierasz ze sobą dziecko nie pozwól mu się oddalać. Chwila nieuwagi może zakończyć się nieszczęściem.

Zebrałeś grzyby i…

Zanim zaczniesz je przyrządzać jeszcze raz przejrzyj swój koszyk, żeby upewnić się iż nie masz grzyba trującego.

Grzyby w naszej kuchni to dla większości rarytas. Niestety ich wadą jest to, że szybko się psują. Można je przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż jeden dzień. Dlatego szybko musisz zdecydować co z nimi zrobisz tuż po zebraniu. Pamiętaj, że im większy grzyb, tym szybciej się psuje.

Dłuższy czas możesz przechowywać grzyby ususzone. Suszone podgrzybki przechowuj w szczelnie zamkniętych słoikach. Nie zapominajmy, że grzyby to potrawa dla dorosłych. Dzieci poniżej dziewiątego, a nawet dwunastego roku życia nie powinny jeść grzybów. Związane jest to z tym, iż nie wiadomo, czy wątroba u dzieci jest już przygotowana na strawienie związków zawartych w grzybach.

Grzybiarze! Wybierając się na grzyby nie traćmy rozsądku. Nie znasz grzyba – nie zbieraj, albo zapytaj się kogoś kto się na nich zna. Zbieranie grzybów jest naprawdę przyjemne i relaksacyjne.