Historia wina podobno sięga już czasów prehistorycznych, kiedy to człowiek nauczył się je wytwarzać. Co prawda pierwsze ślady pochodzą z regionu Kaukazu, a pierwsze zapisy z Mezopotamii, ale największą sławą wino cieszyło się w starożytnej Grecji. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych, trunek ten posiada wiele innych zalet i możliwości zastosowania.

Oprócz picia wina w jego pierwotnej postaci, w kuchni wykorzystywać można je jako składnik sosów, marynat lub składnik deserów. Jednak kulinarne zalety, jakie posiadają białe i czerwone wino są powszechnie znane – dzisiaj skupimy się zatem na bardziej nietypowych zastosowaniach tego trunku.

Kosmetyki domowej roboty

Nie bez powodu mówi się, że pijąc wino można powstrzymać starzenie. Wino zawiera enzym o nazwie resweratrol, który poprawia elastyczność skóry, przez co zachowuje ona młody i zdrowy wygląd. Od spożywania wina lepsze będzie wykorzystanie go do własnoręcznego przygotowania kosmetyków. Dodanie ekstraktu z czerwonego wina do maseczek, peelingów i kremów sprawi, że nasze ciało nabierze wigoru. Na rynku dostępne są również gotowe produkty kosmetyczne, w których składzie również znajduje się ta esencja młodości.

Kąpiel w winie

Dodanie do gorącej kąpieli około 500 ml czerwonego wina nie tylko sprawi, że poczujemy się jak greccy bogowie, ale przede wszystkim pomoże wchłonąć zawarte w trunku enzymy bezpośrednio przez skórę. Taka kąpiel niczym z luksusowego SPA z poprawi krążenie oraz zadziała antycellulitowo. Do wody można dodać również kilka kropel ulubionego olejku – np. jaśminowego, arganowego lub sezamowego.

Barwienie tkanin

Jeżeli nie lubisz barwić tkanin sztucznymi substancjami, koniecznie wypróbuj czerwone wino! Obok soku z czerwonej kaupusty oraz aronii, jest ono jednym z najlepszych, naturalnych barwników, ale uzyskany za jego pomocą kolor stanowczo nie ma sobie równych. Wystarczy na kilka minut zanurzyć wybraną część garderoby w podgrzanym trunku, a przybierze ona wyjątkowej, ciemnoczerwonej barwy.

Ogród jak z bajki

Mało kto wie, że butelkę wina warto czasem wylać… do kompostu! Wino posiada składniki, które aktywują bakterie zawarte w ogrodowym kompoście oraz w glebie. Proces ten wspomaga rozrost roślin, sprawia, że roślinność staje się bardziej bujna i odporna na niesprzyjające warunki pogodowe. Odnośnie preferencji smakowych roślin – nie musi być to drogie wino, które wpić możesz z rodziną przy niedzielnym obiedzie.

Plamę z wina wywabisz… winem!

Chyba każdemu, kto gustuje w czerwonym winie zdarzyło się poplamić trunkiem ulubioną koszulę lub sukienkę. Dobrym sposobem na wywabienie świeżej plamy jest polanie jej białym winem. Ważna jest jednak precyzja – jeżeli wino rozleje nam się poza plamę, pogorszy to tylko sytuację. Po takim zabiegu, ubranie należy wyprać ręcznie w ciepłej wodzie.