Kulinaria

Desery kuchni włoskiej – jak je przygotować?

28 Czerwiec, 2017
Desery kuchni włoskiej – jak je przygotować?

Nie ulega wątpliwości, że od kilku lat kuchnia włoska cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a potrawy takie jak pizza, risotto czy makaron penne z warzywami na dobre weszły do menu w wielu domach. Warto zauważyć, że Polacy pokochali nie tylko wytrawne dania, ale także przepyszne desery, które zadowalają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Też należysz do ich grona? Poniżej dowiesz się jak przygotować najpopularniejsze desery kuchni włoskiej.

Wiśnie w roli głównej

27 Czerwiec, 2017
Wiśnie w roli głównej

Pojawiają się na drzewach, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje. Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci.

Syropy Łowicz - letnie, owocowe OOORZEŹWIENIE!

26 Czerwiec, 2017
Syropy Łowicz -  letnie, owocowe OOORZEŹWIENIE!

Ciepło, cieplej, gorącooo! Przyszło lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury i jeszcze więcej słońca. Zaczynamy więc szukać różnych sposobów na ochłodę oraz pysznych pomysłów na ugaszenie pragnienia. Szczególnie lubimy soczyste owoce, zwłaszcza wyraziste cytrusy – np. grejpfrut albo coraz popularniejsze pomelo – gwarantują nam bowiem znakomite orzeźwienie oraz pyszny smak. Dlatego ich wielbicieli oraz wszystkich, którzy lubią ciekawe kompozycje smakowe, na pewno ucieszy wiadomość o najnowszym syropie od Łowicza. Marka połączyła w nim ze sobą pomelo i grejpfrut, zapewniając nam zaskakujące, letnie ooorzeźwienie!

Drugie śniadanie nie tylko do szkoły! Zadbaj o nie także w wakacje!

26 Czerwiec, 2017
Drugie śniadanie nie tylko do szkoły! Zadbaj o nie także w wakacje!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Dzięki niemu nasz organizm budzi się do życia i zyskuje energię na cały aktywny dzień! Właśnie dlatego dietetycy zalecają, abyśmy jedli nie jedno, a dwa śniadania! Większość mam dba o to, aby ich dzieci zawsze miały zdrowy posiłek, który zjedzą w szkole. Jednak o drugim śniadaniu nie powinniśmy zapominać także w wakacje!

„Dieta pudełkowa” w wersji wakacyjnej - czas na piknik!

26 Czerwiec, 2017
Czas na piknik! „Dieta pudełkowa” w wersji wakacyjnej

W trakcie lata nabieramy ochoty na lekkie, kolorowe i egzotyczne lunche, obiady czy kolacje. Oczywiście najchętniej jedlibyśmy je na świeżym powietrzu, w towarzystwie całej rodziny. Jednak wielokrotnie rezygnujemy z tej przyjemności z uwagi na utrudniony transport posiłków… A przecież wcale nie musimy! Przedstawiamy praktyczne pomysły na szybkie i pyszne posiłki, które w łatwy sposób zapakujesz do pudełka i zabierzesz do pracy lub na piknik!

KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU – idealna przekąska na lato!

20 Czerwiec, 2017
KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU – idealna przekąska na lato!

Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także kwas foliowy ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych sałatek, zup czy zapiekanek, ale też delikatnych past do smarowania pieczywa. Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.

Sezon na rabarbar

19 Czerwiec, 2017
Sezon na rabarbar

Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu, czy ciasta drożdżowego. Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego, warto czerpać z niego jak najwięcej i spróbować przygotować potrawy z dzieciństwa w zupełnie nowej, bakaliowej odsłonie.

MINI CO NIECO – smaczna innowacja

14 Czerwiec, 2017
MINI CO NIECO – SMACZNA INNOWACJA

Większość z nas nie lubi nudy i rutyny. Dlatego często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność, wniesie powiew świeżości i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętniej niż kiedyś sięgamy w niej po produkty innowacyjne i oryginalne oraz po nietypowe, ciekawe rozwiązania. Próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu staje się jeszcze bardziej bogate i inspirujące.

Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado!

13 Czerwiec, 2017
Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado!

Czerwcowe, ciepłe dni wymagają dodatkowego wsparcia. Z pomocą przychodzą owocowe koktajle, które zapewnią solidną dawkę witamin i potrzebne orzeźwienie podczas letniego sezonu. Poznajcie przepis na koktajl bez laktozy z aksamitnym awokado!

Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

09 Czerwiec, 2017
Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku. Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu, jeśli będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali prosty przepis na ten pyszny deser.

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

08 Czerwiec, 2017
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni. Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

Lekkie przepisy na przyjęcie typu garden party

07 Czerwiec, 2017
Lekkie przepisy na przyjęcie typu garden party

Latem, kiedy pogoda za oknem zachęca do większej aktywności, chętniej spotykamy się z przyjaciółmi. Nie chcąc spędzać czasu w zamkniętych pomieszczeniach, wybieramy restauracyjne ogródki, parki, plaże lub przygotowujemy spotkania w formie garden party. To przyjęcia, na których królują lekkie przekąski, podawane w taki sposób, aby można je było zjeść na stojąco. Kilka przepisów na tego rodzaju dania, przygotowali eksperci marki Kühne.

Strony

Subscribe to Kulinaria
  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Klimat gorącego lata w kolekcji MOODO
Klimat gorącego lata w kolekcji MOODO to motyw, który najbar...
środa, Czerwiec 28, 2017 - 12:27
Desery kuchni włoskiej – jak je przygotować?
Nie ulega wątpliwości, że od kilku lat kuchnia włoska cieszy...
środa, Czerwiec 28, 2017 - 10:25
Jak urządzić mały balkon?
Każdy mieszkaniec bloku marzy o zielonym ogrodzie, w którym...
środa, Czerwiec 28, 2017 - 09:57
Mom jeans – wielki powrót mody lat 90
Każdy, kto w latach 90. z zapałem śledził losy Kelly i Brend...
środa, Czerwiec 28, 2017 - 09:02
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama