Kuchnia chorwacka obfituje w charakterystyczne, wyraziste i aromatyczne dania. Poznaj chorwacki gulasz wampira, który przygotujesz bardzo sprawnie, a jest niezwykle smaczny – dlatego już teraz sprawdź przepis na gulasz wampira z wieprzowiną!

Kuchnia chorwacka niejedno ma imię

W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie:

  • słowiańską na północy kraju,
  • dalmacką na wybrzeżu,
  • górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.

Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby i owoce morza. A część lądowa, która jest odcięta od wybrzeża górami ma kuchnie sytą, mięsną i mączną zaczerpniętą z Wiednia i Węgier.

W części górskiej miejscową chlubą jest wyjątkowa odmiana indyka, zwaną zagorski puran. Także w rejonie górskim, ze względu na bardziej ostry klimat, przed posiłkami pije się kieliszeczek rakii – chorwackiej mocnej wódki.

Chorwacki gulasz wampira

Produkty:

  • 80 dag wieprzowiny
  • 1/2 kostki masła
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pomidor
  • łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidora umyj pokrój w plastry.
  2. Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę i czosnek.
  3. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, posól. Dodaj do cebuli i czosnku. Smaż razem aż mięso się lekko zrumieni. Na koniec wrzuć plasterki pomidora.
  4. Mąkę wymieszaj z małą ilością wody, połącz z gulaszem, wrzuć liść laurowy. Gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło – ”Wielka Księga Kucharska”, Kolekcja Pani Domu