Dietetyczne dania z drobiu

Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne. (fot. depositphotos)
Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne. (fot. depositphotos)

Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne.

Pieczony kurczak na smacznej sałacie

Składniki

  • 1 sałata
  • 2 marchewki
  • 2 pory – biała część
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1 pieczona pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sok z 1/4 limonki
  • sól, pieprz, curry

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa należy umyć.
  2. Pomidory kroimy na kawałki, pozostałe warzywa kroimy w cienkie paseczki.
  3. Kurczaka kroimy w paseczki.
  4. Wszystko mieszamy.
  5. Sos do sałatki przyrządzamy z octu balsamicznego, oliwy i soku z limonki. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
  6. Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki
  7. Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerz. Na porwaną sałatę nakładamy naszą sałatkę.

Pulpety z indyka z sosem jogurtowym na ogórkach

Składniki

  • 0,5kg udźca z indyka bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól, pieprz, kolendra, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Mięso, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Marchew myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Marchew, mięso i czosnek miksujemy z kolendrą. Pod koniec miksowania dodajemy pestki słonecznika i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Umyty koper siekamy i połowę dodajemy do masy mięsnej i mieszamy.
  5. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety, a następnie gotujemy na parze przez 25 minut.
  6. Umyte ogórki, kroimy w długie cienkie paski.
  7. Jogurt mieszamy z octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostały koper i mieszamy.
  8. Na duży talerz wylewamy sos jogurtowy, na nim układamy wstęgi ogórka, a na ogórki kładziemy pulpety.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
W kratkę od Top Secret
Motyw kraty mocno trzyma się w jesiennych trendach. Nie zabr...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 13:05
Zwykłe żelazko czy stacja parowa? Czego naprawdę potrzebujesz?
Żelazko to niewątpliwie jedno z najbardziej potrzebnych i ni...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 12:40
Oleje roślinne dobre dla serca
Statystyki donoszą, że prawie 50% zgonów w Polsce spowodowan...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 11:01
Rozgrzej się jesienią
Gorąca, pyszna herbata lub pobudzająca kawa to nieodłączne e...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 09:44

  

Reklama