Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne.

Pieczony kurczak na smacznej sałacie

Składniki

  • 1 sałata
  • 2 marchewki
  • 2 pory – biała część
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1 pieczona pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sok z 1/4 limonki
  • sól, pieprz, curry

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa należy umyć.
  2. Pomidory kroimy na kawałki, pozostałe warzywa kroimy w cienkie paseczki.
  3. Kurczaka kroimy w paseczki.
  4. Wszystko mieszamy.
  5. Sos do sałatki przyrządzamy z octu balsamicznego, oliwy i soku z limonki. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
  6. Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki
  7. Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerz. Na porwaną sałatę nakładamy naszą sałatkę.

Pulpety z indyka z sosem jogurtowym na ogórkach

Składniki

  • 0,5kg udźca z indyka bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól, pieprz, kolendra, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Mięso, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Marchew myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Marchew, mięso i czosnek miksujemy z kolendrą. Pod koniec miksowania dodajemy pestki słonecznika i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Umyty koper siekamy i połowę dodajemy do masy mięsnej i mieszamy.
  5. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety, a następnie gotujemy na parze przez 25 minut.
  6. Umyte ogórki, kroimy w długie cienkie paski.
  7. Jogurt mieszamy z octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostały koper i mieszamy.
  8. Na duży talerz wylewamy sos jogurtowy, na nim układamy wstęgi ogórka, a na ogórki kładziemy pulpety.

Smacznego!