Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. Pierwsze przepisy na to znane i cenione do dziś danie pojawiły się pierwszy raz w rzymskiej książce kucharskiej z I wieku! My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z… makaronem.

Składniki

  • wołowina gulaszowa – 1/2 kg
  • cebula – 1 średnia
  • olej – 3 łyżki
  • liść laurowy – 2-3 listki
  • ziele angielskie – 5-6 ziarenek
  • woda – ok. 0,7 l
  • sól, pieprz
  • mąka – 2 łyżki
  • Makaron Międzybrodzki gniazda wstążki – 1 paczka

Wykonanie

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać wodę (najlepiej gorącą), dodać liść, ziele, pieprz i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smakuje solą. Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki ugotować nie mieszając, aby utrzymać formę gniazd. Wyłożyć gorący na talerze i polać gulaszem.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.