Kalafior po chińsku w kokosowej panierce

Kalafior można podawać na wiele sposobów - poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 jajko
  • mąka
  • mąka kokosowa
  • 50ml sosu sojowego
  • 50ml miodu
  • papryka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • sezam
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki, umyj i zostaw, by ociekł.
  2. Obtocz różyczki kolejno: w mące, jajku i mące kokosowej.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, panierowane różyczki rozłóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze, piecz 15 minut.
  4. W małym rondelku rozgrzej sos sojowy, dodaj miód i przyprawy.
  5. Dodaj wodę z mąką ziemniaczaną by zagęścić sos, odstaw do wystygnięcia.
  6. Upieczone różyczki pokryj sosem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  7. Podawaj z uprażonym sezamem i drobno siekanym szczypiorkiem.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Co to jest dobry seks?
Dobry seks - czyli jaki? Na temat sztuki miłosnej powstało w...
piątek, Kwiecień 21, 2017 - 13:22
7 sposobów na to, jak odświeżyć garderobę na sezon wiosna-lato i nie przepłacić
Wiosna inspiruje do zmian – chcemy mieć nową fryzurę, testuj...
piątek, Kwiecień 21, 2017 - 12:46
Jak dobrać odpowiednie okulary do typu karnacji?
Praca przy komputerze, ciągłe korzystanie ze smartfonów, tab...
piątek, Kwiecień 21, 2017 - 10:07
Skórzane portfele damskie – nowości w kolekcji Kazar 2017
W najnowszej kolekcji dodatków Kazar znalazły się skórzane p...
piątek, Kwiecień 21, 2017 - 09:37
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama