Kalafior po chińsku w kokosowej panierce

Kalafior można podawać na wiele sposobów - poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 jajko
  • mąka
  • mąka kokosowa
  • 50ml sosu sojowego
  • 50ml miodu
  • papryka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • sezam
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki, umyj i zostaw, by ociekł.
  2. Obtocz różyczki kolejno: w mące, jajku i mące kokosowej.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, panierowane różyczki rozłóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze, piecz 15 minut.
  4. W małym rondelku rozgrzej sos sojowy, dodaj miód i przyprawy.
  5. Dodaj wodę z mąką ziemniaczaną by zagęścić sos, odstaw do wystygnięcia.
  6. Upieczone różyczki pokryj sosem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  7. Podawaj z uprażonym sezamem i drobno siekanym szczypiorkiem.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czy na portalu aukcyjnym kupimy nowoczesną toaletkę?
Toaletka jest meblem, który obecny był w codziennym życiu wi...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 17:16
Malowanie paznokci wydaje się taką prostą czynnością, a jedn...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:52
Jakie warunki należy zapewnić storczykom? Pielęgnacja i zasady uprawy
Storczyki rozpowszechniły się w polskich domach stosunkowo n...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:43
Jakie działanie na organizm ma liść oliwny i jak go przyjmować?
Lecznicze właściwości liści oliwnych znano już w czasach sta...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 15:09

  

Reklama