Karp - filety smażone w panierce

Co prawda święta już za nami, zatem i szał na karpia nieco ostygł, ale tę popularną rybę można przyrządzić o dowolnej porze roku, niezmiennie zachwycając się jej smakiem. (fot. Shutterstock)
Co prawda święta już za nami, zatem i szał na karpia nieco ostygł, ale tę popularną rybę można przyrządzić o dowolnej porze roku, niezmiennie zachwycając się jej smakiem. (fot. Shutterstock)

Co prawda święta już za nami, zatem i szał na karpia nieco ostygł, ale tę popularną rybę można przyrządzić o dowolnej porze roku, niezmiennie zachwycając się jej smakiem.

Składniki:

  • 600g filetu z karpia
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, biały lub czarny
  • plasterki lub cząstki cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Filety umyć i podzielić, odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i na pół godziny umieścić w lodówce. Wyjąć, obtoczyć ją w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, a następnie zmniejszyć ogień o dosmażyć 5-8 minut, zależnie od grubości filetów. Jeśli używa się oleju, rybę można przełożyć na drugą patelnie z rozpuszczonym masłem i dosmażyć po 1 minucie z każdej strony, w ten sposób utracimy smak oleju.

Dlaczego karp?

Karp jakiego znamy najprawdopodobniej powstał miliony lat temu - gdzieś na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu, "moszcząc sobie gniazdko" w okolicach Morza Kaspijskiego i wschodniej Anatolii. Jako sazan (tak nazywa się dzika forma tej ryby) występował w południowo-wschodniej Europie i zachodniej Azji. Jednak już w V wieku p. n. e. Chińczycy opanowali metody sztucznej hodowli karpia, a pierwsze wzmianki o karpiu w Europie podaje Arystoteles - w 350 roku p. n. e. Od VII do XII technologie hodowli zostały znakomicie udoskonalone, i do Polski karp wkroczył w wieku XIII.

Karp jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych - na terenie Polski stanowi 50% odławianych ryb słodkowodnych - co jest zaskakujące, gdyż nie jest to gatunek naturalnie występujący w naszym klimacie. Dodatkowo jest mu u nas tak zimno, że w naturze nie jest w stanie się rozmnażać; dlatego zarybianie karpiem naszych rzek i jezior stanowi 80% wszystkich zarybień w kraju. Nie przeszkodziło to jednak karpiowi w zdobyciu szturmem naszych kuchni i stołów...

Ale nie tylko w Polsce karp jest popularny. W Japonii i Chinach na przykład karpie są nie tylko lubiane - uważa się je za znak szczęścia, występujący w wielu mitach i legendach. Dania z nich przyrządzone pojawiają się na stołach podczas uroczystości i wytwornych bankietów. W Europie Wschodniej i Centralnej (a nawet części Zachodniej - w Niemczech) karp jest popularny - często pojawia się w menu, a na Wigilię stanowi jedno z tradycyjnych dań. Natomiast w Wielkiej Brytanii, Ameryce i Australli karpie są praktycznie nieznane!

Lista niektórych odmian hodowlanych karpia:

  • lustrzeń, karp królewski (dawniej karp galicyjski) – odmiana wyhodowana w Polsce, w Kaniowie, silnie wygrzbiecone ciało oraz rząd dużych łusek wzdłuż linii bocznej i w okolicach głowy,
  • karp pełnołuski,
  • karp bezłuski (golec),
  • karp koi – warto zaznaczyć, że ta pochodząca z Japonii odmiana jest rybą ozdobną. 30-40cm kolorowe rybki (białe, zwykle z plamami pomarańczowymi, czerwonymi lub czarnymi) są ozdobą większości oczek wodnych, stawów i sadzawek w Kraju Kwitnącej Wiśni.
  • karp zatorski

Źródło: www.poloniacarpteam.eu

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czystek – niepozorne zioło o ogromnych możliwościach
Preparaty pochodzenia roślinnego i ich zatajane właściwości....
wtorek, Maj 22, 2018 - 09:24
Tatuaż już nie na całe życie. Laser kontra niechciane ozdoby na skórze
Ozdobienie ciała tatuażem to nadal bardzo poważna decyzja, a...
poniedziałek, Maj 21, 2018 - 12:00
Materac do sypialni - jaki wybrać?
Od wystroju sypialni zależy wiele – jakość Twojego wypoczynk...
poniedziałek, Maj 21, 2018 - 11:29
Zacznij zarabiać - niepotrzebne rzeczy sprzedaj
Planujesz gruntowne porządki? Świetnie, pozbądź się niepotrz...
poniedziałek, Maj 21, 2018 - 09:41

  

Reklama