Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.

Składniki na 24 klopsiki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 4 g suszonego, mielonego majeranku
  • 50 ml soku z cytryn Limmi
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso mielone do dużej miski.
  2. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą.
  3. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
  5. Uformowane klopsiki obtocz w mące.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza).
  7. Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony.
  8. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Włos Ci z głowy nie spadnie
Każda z nas marzy, by mieć gęste, lśniące włosy. Tymczasem n...
piątek, Sierpień 17, 2018 - 09:47
Czy warto nosić okulary polaryzacyjne?
Podczas wakacyjnych wyjazdów często natrafiamy na różne stoi...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 09:46
Jak wybrać obraz do salonu?
Zadbana przestrzeń to nie tylko taka, w której panuje porząd...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 09:19
Mini rolety na wymiar a ich ponadczasowy i uniwersalny charakter
Jeżeli weźmie się pod uwagę wybór osłon okiennych, tak napra...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 08:05

  

Reklama