Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.

Składniki na 24 klopsiki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 4 g suszonego, mielonego majeranku
  • 50 ml soku z cytryn Limmi
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso mielone do dużej miski.
  2. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą.
  3. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
  5. Uformowane klopsiki obtocz w mące.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza).
  7. Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony.
  8. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Nasiona sezamu w zdrowej diecie
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią...
czwartek, Październik 18, 2018 - 12:52
Jak stworzyć stylizację wyrażająca własne „ja”?
Większość z nas śledzi modowe trendy i stara się je przenieś...
czwartek, Październik 18, 2018 - 11:09
W jaki sposób urządzić garaż?
Mogłoby się wydawać, że odpowiednie urządzenie garażu nie je...
środa, Październik 17, 2018 - 14:06
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53

  

Reklama