Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.

Składniki na 24 klopsiki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 4 g suszonego, mielonego majeranku
  • 50 ml soku z cytryn Limmi
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso mielone do dużej miski.
  2. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą.
  3. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
  5. Uformowane klopsiki obtocz w mące.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza).
  7. Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony.
  8. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Cropp SS 2017 (fot. mat. prasowe)
Moda która napędza chęć do życia: inspiruje, prowokuje, zach...
poniedziałek, luty 20, 2017 - 09:02
Jak zadbać o skórę noworodka? (fot. fotolia)
Tuż po urodzeniu dziecka chcemy zapewnić naszemu maluszkowi...
poniedziałek, luty 20, 2017 - 08:21
Przed każdym wyjazdem zagranicznym, i nie tylko, trzeba podj...
poniedziałek, luty 20, 2017 - 07:49
Medicine SS 2017 (fot. mat. prasowe)
Słoneczne kolory, dużo luzu oraz zabawa aktualnymi trendami...
piątek, luty 17, 2017 - 08:47
(654)
(519)
(505)
(505)
(385)
(362)
(324)
(290)
(255)
(245)
(216)
(204)
(159)
(148)
(113)
(108)
(98)
(92)
(90)
(85)
(81)
(74)
(72)
(71)
(69)
(69)
(68)
(63)
(60)

  

Reklama