Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.

Składniki na 24 klopsiki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 4 g suszonego, mielonego majeranku
  • 50 ml soku z cytryn Limmi
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso mielone do dużej miski.
  2. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą.
  3. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
  5. Uformowane klopsiki obtocz w mące.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza).
  7. Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony.
  8. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Chronią nie tylko Ciebie, ale również Twoje ubrania
W dzisiejszych czasach wygląd jest niezwykle ważnym elemente...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 12:33
Odnaleźć szczęście w codzienności – przytulne wnętrze w stylu hygge
Jak być szczęśliwym? Odpowiedź na to pytanie zapewne chciałb...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 11:58
Herbata -napój niegdyś zarezerwowany tylko dla wyższych sfer...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 10:44
Niemowlę na zimowym spacerze
W pierwszych tygodniach życia noworodka mechanizm termoregul...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 10:38

  

Reklama