Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]

Krewetki na 3 sposoby (fot. depositphotos)
Krewetki na 3 sposoby (fot. depositphotos)

Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki smażone na głębokim tłuszczu to tradycyjny japoński przepis. Dodatek piwa nadaje niezwykłego aromatu i sprawia, że danie jest wyjątkowo pyszne!

Składniki

  • 300g dużych krewetek
  • 150g mąki pszennej
  • 200ml zimnego piwa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, chili, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Powoli dolewaj piwo, energicznie mieszając powstające ciasto – powinno wyjść gęst i kleiste.
  3. Krewetki obierz z pancerzyka, zostawiając ogonek.
  4. Obrane krewetki obtocz w mące i zanurz w cieście piwnym.
  5. Delikatnie włóż obtoczone ciastem krewetki na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor.
  6. Po odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku krewetki podawaj z majonezem lub sosem tatarskim.

Krewetki smażone z czosnkiem

Kolejny przepis to krewetki smażone na patelni z czosnkiem i ziołami, podawane z bagietką.

Składniki

  • 250g oczyszczonych krewetek
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 40g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50ml białego wina
  • natka pietruszki, sól morska, papryczka chili

Przygotowanie

  1. Odmrożone krewetki opłukaj i osusz.
  2. Wymieszaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili.
  3. Na patelni wymieszaj 20g masła, dodaj czosnek i chili, po 30 sekundach wsyp krewetki i smaż przez kolejną minutę.
  4. Wlej wino, odparuj na większym ogniu, potem ponownie zmniejsz ogień, przewróć krewetki i smaż minutę.
  5. Dodaj natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Odstaw patelnię, gdy masło się rozpuści.
  6. Krewetki dopraw cytryną i solą morską, podawaj z bagietką.

Gotowane krewetki

Pochodzący z Chin przepis na gotowane krewetki jest banalnie prosty i szybki, a przy tym gotowe danie smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 500g krewetek (obranych, niegotowanych)
  • imbir, około 4cm korzenia
  • sól
  • sos sojowy
  • czosnek, siekany szczypiorek

Przygotowanie

  1. W woku zagotuj niewielką ilość wody.
  2. Dodaj sól, pokrojony w plasterki imbir i zgnieciony czosnek.
  3. Wrzuć krewetki i trzymaj na dużym ogniu, aż woda się ponownie zagotuje – po 30 sekundach odcedź ugotowane krewetki.
  4. Krewetki podawaj z sosem sojowym i octem ryżowym.

Przepisy na krewetki dostarczyła firma Makro.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53
Trendy w makijażu w sezonie jesień–zima 2018/2019
Beztroskie lato za nami, czas na złotą jesień oraz mroźną zi...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 09:54
Trzy stolice w 6 dni – niezapomniane podróże
Ach… gdyby tak było można zwiedzić Bratysławę, Budapeszt i W...
piątek, Październik 12, 2018 - 14:05
Jak skutecznie nawilżyć włosy i ciało jesienią?
Czy Ty też tak masz, że gdy tylko nadchodzą pierwsze chłodni...
czwartek, Październik 11, 2018 - 12:21

  

Reklama