Pierożki z fetą i oliwkami to super pomysł na śniadanie jak i na kolację.

Produkty:

  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 1 cytryna
  • 30 dag fety
  • garść zielonych i czarnych oliwek
  • 250 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 chili
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparz, osusz, wyciśnij sok.
  2. Mąkę przesiej, posiekaj z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, jajko, 1/2 soku z cytryny i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż na pół godziny do lodówki.
  3. Farsz: oliwki osącz, posiekaj, wymieszaj z fetą z 3 łyżkami jogurtu, dopraw pieprzem.
  4. Dip: chili przekrój, usuń pestki. Połącz z resztą jogurtu, dodaj 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Tak powstały dip musisz schłodzić.
  5. Po pół godzinie ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty, nałóż po łyżce farszu, złóż w trójkąty, zlep. Ułóż na blasze.
  6. Jajko roztrzep z łyżką wody i posmaruj pierożki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.

Pierożki podawaj ze schłodzonym dipem.

Smacznego!