Dzisiaj pora na kolejny przepis na danie kuchni rosyjskiej – pampuszki. Pampuszki, czyli knedle ziemniaczane. Zobacz jak przygotować to proste i smaczne danie.

Produkty:

  • 3 surowe ziemniaki
  • 4 ziemniaki ugotowane
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek
  • olej

Nadzienie:

  • 25 dag twarogu, sól
  • szczypiorek suszony

Przygotowanie:

  1. Surowe ziemniaki, zetrzyj na tarce, połącz z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami. Dodaj pozostałe składniki, wyrób na jednolitą masę. Twaróg wymieszaj ze szczypiorkiem, posól.
  2. Z ciasta uformuj niewielkie placuszki. Na każdym ułóż porcję nadzienia, dokładnie zlep, zrób kulkę.
  3. W dużym naczyniu rozgrzej olej. Wrzuć pampuszki na gorący tłuszcz i smaż aż do zarumienienia.

Takie knedle ziemniaczane najczęściej nadziewa się ostro przyprawionym serem.

Źródło: „Wielka Księga Kucharska” – kolekcja „Pani domu” Warszawa 2006