Sałatka z tuńczykiem z puszki – zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy.

Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 20 dag kapusty pekińskiej
  • 30 dag mandarynek
  • 1 duże czerwone jabłko
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sok z 2 mandarynek
  • pieprz, sól

Przygotowanie

W zakręconym słoiku roztrzepać olej z sokiem z cytryny i mandarynek, przyprawić pieprzem i solą.

Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Jabłko wcześniej umyte, oczyścić z gniazda, pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, podzielić na kawałki, miąższ oczyścić z błonek. Kapustę pekińską umytą cienko kroimy. Składniki sałatki należy połączyć, wymieszać z sosem, posypać orzechami. Podawać z pieczywem.

Sałatka z tuńczykiem, kiełkami pszenicy i kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka kiełków pszenicy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 por
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kiełki i kukurydzę odcedzić. Ogórki i por pokroić w półplasterki, tuńczyka rozdrobnić. Wszystkie składniki łączymy majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smacznego!