Słodko-pikantny kurczak

Słodko-pikantny kurczak (fot. depositphotos)
Słodko-pikantny kurczak (fot. depositphotos)

Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!

Składniki

  • 1kg piersi z kurczaka
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5g świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sos Tabasco
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Do miski wlej miód, Tabasco, brązowy cukier i sos sojowy.
  2. Imbir pokrój w cieniutkie plasterki, dodaj do miodu, cukru i sosu.
  3. Przeciśnij przez praskę czosnek, sos dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w 2cm kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż kurczaka przez około 7-8 minut.
  6. Dodaj przygotowany wcześniej sos, gotuj przez kolejne 5 minut.
  7. Mielony len wymieszaj z wodą, dolej na patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
  8. Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, posypanego ziarnami sezamu.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Syropy Łowicz -  letnie, owocowe OOORZEŹWIENIE!
Ciepło, cieplej, gorącooo! Przyszło lato, a wraz z nim coraz...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 16:35
Bez migdałków, bez problemów
Zadaniem migdałków jest ochrona organizmu przed drobnoustroj...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 16:12
Drugie śniadanie nie tylko do szkoły! Zadbaj o nie także w wakacje!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i co do tego chyba n...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 12:28
Czas na piknik! „Dieta pudełkowa” w wersji wakacyjnej
W trakcie lata nabieramy ochoty na lekkie, kolorowe i egzoty...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 11:57
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama