Słodko-pikantny kurczak

Słodko-pikantny kurczak (fot. depositphotos)
Słodko-pikantny kurczak (fot. depositphotos)

Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!

Składniki

  • 1kg piersi z kurczaka
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5g świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sos Tabasco
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Do miski wlej miód, Tabasco, brązowy cukier i sos sojowy.
  2. Imbir pokrój w cieniutkie plasterki, dodaj do miodu, cukru i sosu.
  3. Przeciśnij przez praskę czosnek, sos dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w 2cm kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż kurczaka przez około 7-8 minut.
  6. Dodaj przygotowany wcześniej sos, gotuj przez kolejne 5 minut.
  7. Mielony len wymieszaj z wodą, dolej na patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
  8. Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, posypanego ziarnami sezamu.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Może po te ubrania nie ustawiają się takie kolejki, jak po s...
piątek, Styczeń 20, 2017 - 11:35
Dekoral: trendy dekoratorskie na 2017 rok (fot. Dekoral)
Trendy dekoratorskie ewoluują. Zmieniają się style, faktury...
czwartek, Styczeń 19, 2017 - 09:18
Jessica Hart w kampanii bielizny Triumph (fot. mat. prasowe)
Triumph z przyjemnością przedstawia nową kampanię na sezon w...
środa, Styczeń 18, 2017 - 12:23
Kolagen kolagenowi nie równy (fot. mat. prasowe DuoLife)
O kolagenie sporo słyszymy. Jest to jeden z tych składników,...
środa, Styczeń 18, 2017 - 12:09
(641)
(515)
(492)
(490)
(380)
(358)
(324)
(284)
(254)
(244)
(205)
(202)
(159)
(148)
(111)
(107)
(97)
(92)
(89)
(85)
(74)
(74)
(71)
(70)
(69)
(69)
(68)
(63)
(58)

  

Reklama