Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!

Składniki

  • 1kg piersi z kurczaka
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5g świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sos Tabasco
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Do miski wlej miód, Tabasco, brązowy cukier i sos sojowy.
  2. Imbir pokrój w cieniutkie plasterki, dodaj do miodu, cukru i sosu.
  3. Przeciśnij przez praskę czosnek, sos dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w 2cm kostkę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż kurczaka przez około 7-8 minut.
  6. Dodaj przygotowany wcześniej sos, gotuj przez kolejne 5 minut.
  7. Mielony len wymieszaj z wodą, dolej na patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
  8. Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, posypanego ziarnami sezamu.