Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej, jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące, jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Burgery z cieciorki

Składniki na kotlety:

  • 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
  • 1 jajko
  • posiekana pietruszka i szczypiorek
  • garść kaparów
  • garść pokruszonego sera pleśniowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • łyżeczka octu ryżowego

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 malinowy pomidor
  • liście rukoli
  • kiełki
  • młoda cukinia
  • 2 bułki pełnoziarniste

Składniki na sos ziołowy:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą.
  2. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
  5. Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera.
  6. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz.
  7. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
  8. Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym.
  9. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne.
  10. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.

Burgery z bakłażana

Składniki na kotlety:

  • 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
  • 125 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek parmezanu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki pikantnej papryki w proszku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka rozmarynu

Dodatki:

  • liście zielonej sałaty
  • garść rukwi wodnej
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 bułki pełnoziarniste

Przygotowanie:

  1. W osolonej wodzie gotujemy kaszę jaglaną, według przepisu na opakowaniu.
  2. Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
  3. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  4. Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem.
  5. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego.
  6. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Zobacz też:

Wegańskie słodycze bezglutenowe – zdrowe wypieki, które przypadną do gustu każdemu

Superfoods – gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?