Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową (fot. mat. prasowa)
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową (fot. mat. prasowa)

Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.

Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

Biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
  • 1,5 szklanki konfitury jeżynowej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C.
  2. Średniej wielkości blachę w kształcie koła wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozdziel jajka na białka i żółtka.
  4. Białka zmiksuj na sztywną masę, sukcesywnie dodając do nich drobno zmielony cukier.
  5. Do miski dodaj również żółtka jedno po drugim.
  6. Dodaj przesianą mąkę pszenną, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas delikatnie miksując, aby piana nie opadła.
  7. Masę przelej do blachy, a następnie wstaw ją do piekarnika na 40 min.
  8. Kiedy ciasto już się upiecze, uderz całą powierzchnią naczynia o blat, aby nie opadło i odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
  9. Następnie wyjmij je z blachy i przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.
  10. W międzyczasie zaparz 1 torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London w 250 ml wody - saszetkę wyjmij po 1 minucie, aby napar uzyskał odcień jasnego brązu.
  11. Kiedy herbata ostygnie, skrop nią każdą z części biszkoptu równomiernie - około 30 ml na każdą z połówek.
  12. Następnie na dolnej części biszkoptu rozprowadź grubą warstwę konfitury jeżynowej (po całej powierzchni) i przykryj ją drugą częścią biszkoptu.

Masa śmietanowa:

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 filiżanki wody

Przygotowanie:

  1. W 1/4 filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny.
  2. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna.
  3. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Jak wybrać oczyszczacz powietrza do domu?
Wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego powrócił problem smogu...
poniedziałek, Styczeń 22, 2018 - 09:55
Dobry wózek dziecięcy - najwyższa jakość i dobra cena
Wybór wózka dziecięcego nie jest prosty i nawet rodzice posi...
poniedziałek, Styczeń 22, 2018 - 08:43
Szkło hartowane do kuchni – co warto o nim wiedzieć?
Szkło hartowane jest coraz łatwiej dostępne, a co za tym idz...
piątek, Styczeń 19, 2018 - 11:24
5 fantastycznych prezentów dla Twojego dziecka
Szukasz idealnego prezentu dla Twojego dziecka, ale masz już...
piątek, Styczeń 19, 2018 - 10:09

  

Reklama