Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową (fot. mat. prasowa)
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową (fot. mat. prasowa)

Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.

Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

Biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
  • 1,5 szklanki konfitury jeżynowej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C.
  2. Średniej wielkości blachę w kształcie koła wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozdziel jajka na białka i żółtka.
  4. Białka zmiksuj na sztywną masę, sukcesywnie dodając do nich drobno zmielony cukier.
  5. Do miski dodaj również żółtka jedno po drugim.
  6. Dodaj przesianą mąkę pszenną, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas delikatnie miksując, aby piana nie opadła.
  7. Masę przelej do blachy, a następnie wstaw ją do piekarnika na 40 min.
  8. Kiedy ciasto już się upiecze, uderz całą powierzchnią naczynia o blat, aby nie opadło i odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
  9. Następnie wyjmij je z blachy i przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.
  10. W międzyczasie zaparz 1 torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London w 250 ml wody - saszetkę wyjmij po 1 minucie, aby napar uzyskał odcień jasnego brązu.
  11. Kiedy herbata ostygnie, skrop nią każdą z części biszkoptu równomiernie - około 30 ml na każdą z połówek.
  12. Następnie na dolnej części biszkoptu rozprowadź grubą warstwę konfitury jeżynowej (po całej powierzchni) i przykryj ją drugą częścią biszkoptu.

Masa śmietanowa:

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 filiżanki wody

Przygotowanie:

  1. W 1/4 filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny.
  2. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna.
  3. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Wiosna - sezon na randki! 5 pomysłów na wiosenną randkę
Wiosna to czas, kiedy otwieramy się na świat, ludzi i nowe s...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 14:00
 Alternatywa dla podkładu – krem BB idealnym rozwiązaniem na lato (fot. depositphotos.com)
Pojawił się niemal 50 lat temu  i narobił sporego zamieszani...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 10:41
Letni plac zabaw w ogrodzie (fot. fotolia)
Małe dzieci wszędzie znajdą sobie miejsce do zabawy – w salo...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 08:23
Dla większości banków i firm pożyczkowych posiadanie dowodu...
piątek, Marzec 24, 2017 - 08:30
(665)
(525)
(522)
(514)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama