Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem coca-coli – intrygujący smak, słodki deser to idealny dodatek do niedzielnej kawy. A kalorie? Kto przy zdrowych zmysłach w niedzielę zwracałby uwagę na kalorie w czekoladowym cieście? 😉

Składniki

Ciasto

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 200ml coca-coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

Polewa

  • 1 czekolada
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól, cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę. Wymieszać.

Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać na tortownicę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 min. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę. Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!