Potrzebujesz szybkiego ciasta, bo goście już stoją pod drzwiami? Przygotuj pyszne ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki. Zachwycisz swoich gości przygotowując szybko ciasto, które niczym nie ustępuje deserom z piekarnika!

Ciasto śliwkowe z patelni

Składniki

  • kilka śliwek
  • 2 łyżki wody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni zagotuj 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru.
  2. Gdy na gotującej się wodzie pojawią się pęcherzyki powietrza, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje (pamiętaj o mieszaniu!).
  3. Śliwki pokrój na plasterki i ułóż na gotującym się karmelu.
  4. W misce wymieszaj jajka, mąkę, resztę cukru i proszek do pieczenia – powinnaś uzyskać gęste, lejące się ciasto.
  5. Wylej ciasto na patelnię, równomiernie zakrywając śliwki z karmelem.
  6. Nakryj ciasto pokrywką i smaż 10 minut na małym ogniu.
  7. Wyłącz ogień i zostaw przykryte ciasto w patelni na kolejne 10 minut.
  8. Patelnię nakryj talerzem i odwróć, by ciasto wypadło na talerz.

Ciasto z mikrofalówki

Składniki

  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao (lub smakowego cappuccino)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj jajko, olej i mleko, dokładnie wymieszaj ciasto.
  3. Wstaw ciasto w miseczce do mikrofalówki na 2-3 minuty na pełną moc.
  4. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z mikrofalówki, udekoruj bitą śmietaną i podawaj.

Uwaga! ciasto z mikrofalówki możesz przygotować również w foremkach na muffiny, wyjdzie tak samo smacznie!

Czy znasz te 4 ikony włoskiej kuchni?

Czy szybkie gotowanie może być zdrowe?