Kruche babeczki śmietankowe – czyli słodkości na weekend. Babeczki lubią i duzi i mali, a jeśli wciągniemy do pracy nasze pociechy, robienie babeczek śmietankowych będzie wspaniałą zabawą!

Kruche babeczki śmietankowe

Składniki

  • 400g mąki
  • 8 żółtek
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru
  • skórka starta z połowy sparzonej cytryny
  • sól
  • 500ml chudej słodkiej śmietany
  • 1 jajko
  • 120g cukru
  • pół laski wanilii
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła do smarowania foremek
  • 2 łyżki mąki do posypania foremek
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

Mąkę połączyć z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz skórką cytrynową, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto na godzinę wstawić do lodówki.

W tym czasie zagotować 400ml śmietany z przeciętą na pół laską wanilii, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach ponownie umieścić na ogniu i kiedy zacznie wrzeć, wlać resztę śmietany zmieszanej z mąką ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu mieszając przez 2 minuty. Wyjąć wanilię, zeskrobując do płynnej masy drobne ziarenka.

Żółtka i jajko ubić w rondlu lub metalowej misce i mieszając wlać cienkim strumieniem gorącą masę budyniową. Miskę lub rondel umieścić we wrzątku i mieszać, aż krem zgęstnieje, potem przykryć folią kuchenną, tak by stykała się z kremem, dzięki czemu nie powstanie kożuch, i ochłodzić.

Foremki do babeczek posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 7mm. Płatem ciasta zakryć, ustawione jedna przy drugiej foremki i przejechać wałkiem tak, żeby przecięły ciasto. Palcami starannie je docisnąć do foremek. Napełnić kremem.

Rozwałkować resztki ciasta, przykryć nimi babeczki i dociąć brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 25 minut na jasno złoty kolor.

Babeczki z foremek wyjąć dopiero po ostygnięciu.