Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami (fot. mat. prasowe)
Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami (fot. mat. prasowe)

Szukasz lekkiego deseru o orzeźwiającym smaku, łatwego w przygotowaniu i wygodnego w podaniu? Nasza propozycja to mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami!

Składniki na mus dla 4 osób:

  • 60 ml soku z cytryn Limmi
  • 10 g żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka średniej wielkości

Składniki na ciasteczka migdałowe:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie musu:

  1. Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru.
  2. Gotuj na ‘małym ogniu’ dopóki cukier się nie rozpuści.
  3. Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru.
  4. Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka.
  5. Odstaw powstały krem do schłodzenia.
  1. Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki.
  3. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę.
  4. Pozostałą część kremówki ubij.

Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.

Przygotowanie ciasteczek:

  1. Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ‘małym ogniu’.
  2. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia.
  3. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały.
  4. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie.
  5. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
  1. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.
  2. Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią).
  4. Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.

Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Trendy wnętrzarskie w 2017 roku (fot. fotolia)
Aranżacja wnętrz ciągle stawia na nowe rozwiązania. Nie inac...
środa, luty 22, 2017 - 14:08
Auto dla kobiety – czyli 6 powodów, dlaczego powinnaś jeździć Twingo
Mały, 5-drzwiowy miejski hatchback wydaje się zaprojektowany...
środa, luty 22, 2017 - 12:28
Jak leczyć pleśniawki u niemowlaka?
Pleśniawki często powstają u niemowląt z bardzo różnych powo...
środa, luty 22, 2017 - 08:28
Kamica nerkowa – jak sobie z nią radzić? (fot. depositphotos)
Kamica nerkowa, określana także mianem kamicy moczowej, jest...
wtorek, luty 21, 2017 - 14:06
(655)
(519)
(506)
(506)
(385)
(363)
(324)
(291)
(256)
(245)
(217)
(204)
(160)
(148)
(113)
(108)
(98)
(92)
(90)
(85)
(81)
(74)
(73)
(71)
(69)
(69)
(68)
(63)
(60)

  

Reklama