Przepis na deser z kremem i bezami

Chcesz zrobić słodką niespodziankę dla swojej drugiej połówki z okazji Walentynek? Przygotuj deser z kremem i bezami – przepis jest prosty, a efekt powali na kolana! (fot. depositphotos)
Chcesz zrobić słodką niespodziankę dla swojej drugiej połówki z okazji Walentynek? Przygotuj deser z kremem i bezami – przepis jest prosty, a efekt powali na kolana! (fot. depositphotos)

Chcesz zrobić słodką niespodziankę dla swojej drugiej połówki z okazji Walentynek? Przygotuj deser z kremem i bezami – przepis jest prosty, a efekt powali na kolana!

Składniki

  • 300 g cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 5 biszkoptów
  • drożdże instant
  • 1 dowolny aromat
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Wyłóż na stolnicę 200 g mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, cukier, pół łyżeczki drożdży i startą skórkę z cytryny. W środku zrób zagłębienie, wbij 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaj 1 łyżkę aromatu i miękkie masło w kawałkach. Ciasto zagnieć (tak żeby się połączyły wszystkie składniki), zrób kulę, zawiń w ściereczkę i odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Z mleka odlej pół szklanki, resztę postaw na ogniu i dodaj 50 g cukru.
  3. Do miseczki wbij 2 żółtka, wsyp 30 g mąki i dobrze ubij małą trzepaczką, następnie dodaj pół szklanki zimnego mleka, a na końcu dodaj wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i przełóż masę do garnka, w którym gotowało się mleko i postaw na ogniu, cały czas mieszaj. Doprowadź do wrzenia, przelej do salaterki i ostudź.
  4. Po wystudzeniu kremu oraz po upływie czasu chłodzenia ciasta nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą formę do kruchego ciasta.
  5. Ciasto rozwałkuj na koło takiej wielkości, żeby pokryło dno i ścianki tortownicy. Przełóż ciasto do formy, a jego brzegi zwiń w rulonik. Dno ponakłuwaj widelcem i posyp pokruszonymi biszkoptami.
  6. Odważ 100 g białek, wlej do miseczki, dodaj 250 g przesianego przez sito cukru pudru i ubij na sztywno małą trzepaczką (od tego zależy czy beza się uda).
  7. Zimny krem wyłóż do formy i wygładź powierzchnię.
  8. Ubite białka włóż do płóciennego woreczka lub kartonowego lejka z ząbkowanym wylotem i wyciskaj na brzegi ciasta spore porcje bezy. Po powierzchni posyp przez sitko cukrem pudrem i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  9. Po upieczeniu wyjmij z pieca, ostudź i podawaj.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53
Trendy w makijażu w sezonie jesień–zima 2018/2019
Beztroskie lato za nami, czas na złotą jesień oraz mroźną zi...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 09:54
Trzy stolice w 6 dni – niezapomniane podróże
Ach… gdyby tak było można zwiedzić Bratysławę, Budapeszt i W...
piątek, Październik 12, 2018 - 14:05
Jak skutecznie nawilżyć włosy i ciało jesienią?
Czy Ty też tak masz, że gdy tylko nadchodzą pierwsze chłodni...
czwartek, Październik 11, 2018 - 12:21

  

Reklama