Róże z masy cukrowej – krok po kroku

Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)
Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

Krok 1

Do przygotowania róży potrzebne będą:

  • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
  • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
  • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
  • Pędzelek.
  • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

Krok 2

Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

Krok 3

Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

Krok 4

Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Postanowienia noworoczne, które wciąż możesz zrealizować (fot. fotolia)
Przed nowym rokiem obiecywałaś sobie, że zaczniesz zdrowo si...
środa, Marzec 22, 2017 - 11:43
Nowa linia ORSAY REFINED – urban trend collection (fot. mat. prasowe)
ORSAY Refined to światowe trendy w czystej postaci! Nowa lin...
środa, Marzec 22, 2017 - 09:49
Huawei Y6 II Compact - niezbędny podczas każdej podróży
Smartfon to dziś jeden z podstawowych elementów ekwipunku ka...
środa, Marzec 22, 2017 - 08:24
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis (fot. depositphotos)
Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozyc...
wtorek, Marzec 21, 2017 - 12:46
(664)
(525)
(521)
(513)
(389)
(367)
(328)
(293)
(260)
(249)
(223)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama