Róże z masy cukrowej – krok po kroku

Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)
Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

Krok 1

Do przygotowania róży potrzebne będą:

  • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
  • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
  • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
  • Pędzelek.
  • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

Krok 2

Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

Krok 3

Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

Krok 4

Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

Obrazek użytkownika Ewa Drzewicka
Informacje

Dyplomowany cukiernik
Torty Artystyczne Jula Smakula
www.facebook.com/JulaSmakula

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Ślub to okazja szczególna - miesiące (o ile nie lata) przygotowań, setki godzin poświęcone na dopracowanie każdego detalu - w tym własnej stylizacji. Prezentujemy buty ślubne 2015 - 5 najpopularniejszych trendów w obuwiu ślubnym. (fot. depositphotos)
Ślub to okazja szczególna - miesiące (o ile nie lata) przygo...
piątek, Marzec 27, 2015 - 10:36
Caterina SS 2015 (fot. mat. prasowe)
Najnowsza kolekcja marki Caterina to owoc mieszanki idei zac...
czwartek, Marzec 26, 2015 - 16:24
Kuchnia w 3 stylach na wiosnę (fot. depositphotos)
Skandynawski chłód czy nowoczesny i błyszczący design? Rusty...
czwartek, Marzec 26, 2015 - 13:28
Znudził Ci się kolor włosów, chciałabyś zmienić coś w swoim wyglądzie? Wiosna to znakomity czas na metamorfozę. Czasem wystarczy tylko inaczej ułożyć włosy, albo… wcale nie układać. Zyskujemy nowy look i lepsze samopoczucie. Oskar Bachoń, hair and make up designer zdradza kilka sposobów na modne wiosenne porządki na głowie. (fot. shutterstock)
Znudził Ci się kolor włosów, chciałabyś zmienić coś w swoim...
czwartek, Marzec 26, 2015 - 12:02
(350)
(301)
(274)
(269)
(219)
(218)
(193)
(190)
(185)
(176)
(170)
(141)
(117)
(82)
(76)
(64)
(58)
(56)
(54)
(52)
(52)
(50)
(48)
(46)
(46)
(44)
(44)
(43)

  

Reklama