Róże z masy cukrowej – krok po kroku

Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)
Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

Krok 1

Do przygotowania róży potrzebne będą:

  • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
  • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
  • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
  • Pędzelek.
  • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

Krok 2

Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

Krok 3

Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

Krok 4

Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Problemy ze wzrokiem. Wady wzroku i nieprawidłowości w widzeniu u dzieci
Układ wzrokowy dzieci jest bardzo uwrażliwiony na działanie...
czwartek, Grudzień 8, 2016 - 11:28
Dlaczego markowe obuwie jest lepsze? (fot. Via Della Spiga)
Buty stanowią bardzo ważną część naszej garderoby. To podsta...
środa, Grudzień 7, 2016 - 14:15
Jak prać ubranka dla niemowlaka? (fot. depositphotos)
Pojawienie się w domu niemowlęcia sprawia, że na wiele codzi...
środa, Grudzień 7, 2016 - 11:43
Doniczki balkonowe – jak je wybrać? (fot. depositphotos)
Balkony są niezwykle ważne. Przecież to tam w ciepłych porac...
środa, Grudzień 7, 2016 - 10:42
(619)
(507)
(480)
(461)
(375)
(351)
(322)
(279)
(251)
(242)
(201)
(198)
(157)
(148)
(107)
(106)
(95)
(90)
(86)
(85)
(74)
(72)
(69)
(69)
(68)
(68)
(62)
(62)
(58)
(56)

  

Reklama