Róże z masy cukrowej – krok po kroku

Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)
Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

Krok 1

Do przygotowania róży potrzebne będą:

  • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
  • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
  • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
  • Pędzelek.
  • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

Krok 2

Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

Krok 3

Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

Krok 4

Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
7 oryginalnych sposobów na Walentynki dla zabieganych (fot. depositphotos)
Zbliżają się Walentynki, czyli popularne święto wszystkich z...
piątek, luty 12, 2016 - 11:09
Budowa domu systemem gospodarczym – czy to się opłaca? (fot. depositphotos)
Wiosna to dla wielu czas na rozpoczęcie budowy wymarzonego d...
czwartek, luty 11, 2016 - 11:07
Kiedy najlepiej rozpocząć walkę ze zmarszczkami? (fot. fotolia)
Kiedy najlepiej rozpocząć walkę ze zmarszczkami i który z za...
środa, luty 10, 2016 - 15:40
PIT a pomoc innym (fot. fotolia)
W  ubiegłym roku w rozliczeniu za 2014 rok, aż 12 i pół mili...
środa, luty 10, 2016 - 08:01
(458)
(394)
(365)
(305)
(289)
(266)
(227)
(222)
(213)
(213)
(196)
(152)
(127)
(102)
(90)
(86)
(86)
(78)
(66)
(65)
(62)
(62)
(61)
(60)
(52)
(50)
(50)
(48)
(48)
(48)

  

Reklama