Róże z masy cukrowej – krok po kroku

Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)
Tort udekorowany różami z masy cukrowej. (Fot. E. Drzewicka)

Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie na kwiatach dziś się skupię, a dokładniej na róży czyli królowej wśród kwiatów. Oczywiście można ją wykonać korzystając z odpowiednich wycinarek jednak zdradzę Tobie prosty sposób jak można ją wykonać bez użycia specjalistycznych narzędzi dekoratorskich.

Krok 1

Do przygotowania róży potrzebne będą:

  • Dwa kawałki masy cukrowej w zbliżonych odcieniach – u mnie jasny żółty oraz biały.
  • Odrobina bardzo drobnego cukru pudru.
  • Kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy.
  • Pędzelek.
  • Odrobina wody, kleju spożywczego lub białka jajka.

Krok 2

Z żółtej masy lepimy stożek o wysokości około 2cm. Następnie formujemy dwie kulki o średnicy około 1cm. Masę możemy podsypywać cukrem pudrem, aby nie przywierała do rąk.

Takie kulki umieszczamy w woreczku i palcami rozgniatamy do uzyskania okrągłego plasterka. Wyjmujemy ostrożnie z woreczka i odkładamy je na około 2-3 minuty. W tym czasie formujemy z białej masy kulki i tak samo rozgniatamy w woreczku.

Krok 3

Bierzemy stożek, lekko zwilżamy ścianki wodą i przyklejamy żółty płatek wkoło zostawiając około centymetra na końcu.

W tę przestrzeń zakładamy kolejny płatek zwilżając go lekko wodą.

Na wykonanie róży potrzeba około 10 płatków. Pamiętajmy też że białe płatki powinny być coraz większe więc formujemy je z coraz to większych kuleczek.

Krok 4

Kiedy przykleimy wszystkie płatki lekko formujemy je palcami, aby nadać im piękny i realistyczny kształt. Następnie odcinamy spód róży i odstawiamy ją do całkowitego wyschnięcia.

Tak przygotowanymi różami możemy dekorować torty, muffiny czy inne słodkości nadając im niepowtarzalny charakter. Zdjęcie główne przedstawia tort udekorowany przeze mnie różami w biało-różowym kolorze.

Oczywiście lepienie figurek czy kwiatów z lukru wymaga odrobinę wprawy, ale jeśli jako małe dzieci lubiliście zabawy z plasteliną to jestem pewna, że szybko nauczycie się formować najróżniejsze kształty z tej jadalnej masy.

Obrazek użytkownika Ewa Drzewicka
Informacje

Dyplomowany cukiernik
Torty Artystyczne Jula Smakula
www.facebook.com/JulaSmakula

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Wakacje marzeń - opisz i wygraj pakiet wakacyjny!
Opisz swoje wymarzone wakacje. Powiedz nam, gdzie spędziłaby...
poniedziałek, Czerwiec 22, 2015 - 11:25
Tikkurila z myślą o najmłodszych - Aranżacje pokojów dziecięcych (fot. mat. prasowe)
Wyboru farb do pokoju dziecięcego warto dokonać ze szczególn...
piątek, Lipiec 3, 2015 - 15:50
Jeżeli błękitna koszula z kołnierzykiem, zapinana na guziki...
piątek, Lipiec 3, 2015 - 13:39
Kilka mało znanych przesądów i zabobonów (fot. wp.pl)
Zabobony są obecne w polskiej kulturze od zawsze. Część z ni...
piątek, Lipiec 3, 2015 - 11:06
(387)
(332)
(303)
(278)
(237)
(236)
(203)
(200)
(192)
(188)
(183)
(146)
(120)
(85)
(76)
(65)
(64)
(59)
(57)
(55)
(54)
(50)
(50)
(49)
(49)
(48)
(46)
(46)
(44)

  

Reklama