Ciasto, które każdy zna i lubi – sernik.

Ciasto, które każdy zna i lubi – sernik.
Ciasto, które każdy zna i lubi – sernik.

W całym domu unosi się piękny zapach pieczonego ciasta. Gospodyni podaje deser… Takie jest odpowiednie zwieńczenie rodzinnego obiadu. To właśnie smak i zapach ciasta przypomina nam szczęśliwe chwile u mamy lub babci, które robiły słodkie przysmaki według swoich sekretnych przepisów. Proponujemy Wam prosty przepis na jedno z najbardziej znanych ciast na świecie – na sernik. Jego odmian jest wiele, występuje w różnych modyfikacjach i z różnymi dodatkami w kuchniach ze wszystkich stron świata. Sernik to jedno z tych ciast, które zawsze dobrze smakuje, nawet jeśli lekko opadnie. Zachęcamy aby piec sernik przez cały rok, nie tylko od święta.

Ekspresowy Sernik Waniliowy

Składniki na spód:

  • 225 g ciastek herbatników
  • 25 g orzechów włoskich (np. Bakalland)
  • 75 g masła.

Ciastka i orzechy dokładnie pokruszyć blenderem lub wałkiem. Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć paierem do pieczenia, a na dnie ułożyć masę ciastkowo-orzechową, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu zmielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego i kilka kropel zapachu waniliowego
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 225 ml śmietany 30% lub 36%
  • Garść bakalii Bakalland – żurawiny, rodzynek, posiekanych moreli lub daktyli

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, nie ma potrzeby ubijania białek osobno. Wylać na schłodzony spód. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik był ścięty, szczególnie po środku. Sernik po upieczeniu zawsze lekko opada. Dlatego należy poczekać z jego wyjęciem aż ostygnie. Schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Można oczywiście polać go polewą czekoladową.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Owocowe balsamy do rąk
Unikalna seria kremów do rąk, która wykorzystuje skuteczne,...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 12:26
Ekspres gastronimiczny — tradycyjny ciśnieniowy kolbowy czy może automatyczny?
Polacy uwielbiają kawę i co ważne — ta miłość jest coraz wię...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 10:51
Dodatki, które odświeżą wygląd domu
Aranżacja wnętrz to dziedzina, w której bardzo ważne jest ok...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 09:28
Perymetr. Charakterystyka i zastosowanie
Perymetr (znany również jako polomierz) to aparat służący do...
wtorek, Czerwiec 19, 2018 - 10:37

  

Reklama