Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu

Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu (fot. mat. prasowe)
Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu (fot. mat. prasowe)

Szybkie, smaczne i ekstremalnie sycące – mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym to doskonały deser do zimowej herbaty!

Składniki na ok. 12 tartaletek:

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 10 daktyli (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

  1. Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru.
  2. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
  3. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych.
  4. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
  5. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
  7. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
  8. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Rozgrzewające herbaty na zimę
Zimą łatwiej o wychłodzenie organizmu, dlatego warto pomyśle...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 11:50
Ile wapnia potrzebujemy?
Wapń jest niezwykle istotnym składnikiem naszej diety. Jest...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 11:33
Prezent na baby shower - 6 sprawdzonych pomysłów
Moda na urządzanie przyjęcia dla przyszłej mamy przywędrował...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 10:25
Jak ubrać się na rozmowę o pracę i nie wyglądać nudno!
Biała bluzka, klasyczny żakiet damski (koniecznie w stonowan...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 09:17

  

Reklama