Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis (fot. depositphotos)
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis (fot. depositphotos)

Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozycja na wielkanocny stół. Mamy dla Was przepis na ciasto, które z pewnością uda się za każdym razem.

Składniki:

Nadzienie

  • 400 g maku mielonego BackMit
  • 400 ml mleka
  • 200 g rodzynek Kresto
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
  • 100 g migdałów tartych BackMit
  • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek rumowy (kilka kropli)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju Rapso

Ciasto

  • 3/4 szklanki* mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
  3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
  4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
  6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
  7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
  8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
  9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
  10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
  11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

www.vog.pl

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Letnie spotkania z przyjaciółmi, pomysły na dania które skradną serca gości
Letnie spotkania z przyjaciółmi najlepiej smakują podczas od...
czwartek, Sierpień 17, 2017 - 13:33
Letni = mineralny... czyli idealny makijaż na upalne dni
Wakacyjne miesiące to dla wielu z nas czas eksperymentów z m...
czwartek, Sierpień 17, 2017 - 10:26
Czy da się schudnąć bez wysiłku? 5 prostych trików
Odchudzanie nie musi oznaczać katowania się restrykcyjną die...
środa, Sierpień 16, 2017 - 13:59
Jak szukać pracy po urlopie wychowawczym?
W ciągu ostatnich kilku lat konkurencja na rynku pracy urosł...
środa, Sierpień 16, 2017 - 11:47
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama