Przygotowywane na imprezę lub dla własnej przyjemności drinki powinny być dostosowane do pory roku i związanego z nią nastroju. Na jesienne wieczory idealne są rozgrzewające i pobudzające drinki, w szczególności takie, w których składzie znajdują się przyprawy korzenne – nie tylko dodają one tak potrzebnej w miesiącach chłodu i niedoboru słońca energii, ale i charakteryzują się intrygującym, intensywnym smakiem.

Znakomite właściwości rozgrzewające posiadają drinki z whisky – istnieje szereg przepisów na koktajle, które doskonale spełnią swoją rolę w czasie nieco chłodniejszej aury, doskonale zastępując tradycyjną kawę czy herbatę. Wśród nich warto wyróżnić Tennessee Heat, gorącą whiskey po irlandzku, Nieziemski Orzech oraz Czekoladową Gorączkę.

Przepis na Tennessee Heat

Do przygotowania drinka Tennessee Heat potrzebne będzie 40-50 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, gorąca woda do dopełnienia, a także 1 laska cynamonu i 1 cząstka pomarańczy.

Do przezroczystej szklanki, w której tradycyjnie zaparza się herbatę, należy wlać whiskey, dodać miód oraz sok z cytryny, dopełnić gorącą, świeżo zagotowaną wodą, a na końcu w ramach dekoracji uzupełnić laską cynamonu i cząstką pomarańczy. Taki drink nie tylko ma doskonałe właściwości rozgrzewające, ale także prezentuje się niezwykle efektownie, wtapiając się w klimat domowego zacisza.

Gorąca whiskey po irlandzku

Do przygotowania gorącej whiskey po irlandzku potrzebne będzie 45-50 ml irlandzkiej whisky, 8-10 goździków, 1 plaster cytryny, 1 łyżeczka cukru oraz 2/3 szklanki gorącej wody.

Do kieliszka do wina należy wsypać łyżeczkę cukru i bardzo powoli (by nie doszło do jego pęknięcia) wlewać gorącą wodę. Po dolaniu całości wody dokładnie należy rozpuścić cukier i do takiego roztworu dolać whiskey oraz plasterek cytryny, do którego uprzednio zostały wciśnięte goździki. Przed podaniem drinka należy odczekać 1 minutę aż się zaparzy. Gorąca whisky po irlandzku posiada nie tylko doskonałe właściwości rozgrzewające, ale także świetnie się sprawdza jako środek na chore gardło.

Nieziemski Orzech

Doskonałym sposobem na rozgrzanie się w chłodne jesienne wieczory może być także przygotowanie drinka Nieziemski Orzech. Nie jest on skomplikowany w przygotowaniu ponieważ potrzebne do tego jest 40-50 ml szkockiej whisky, 10-15 ml likieru orzechowego oraz 1 żółtko jaja.

Przygotowanie drinka Nieziemski Orzech polega na wymieszaniu wszystkich składników w szklance (można do tego użyć standardowej łyżeczki). Właściwości rozgrzewające tego drinka potęguje spożycie go w towarzystwie czekolady lub słodkiego deseru.

Czekoladowa Gorączka

Interesujący, słodki smak stanowiący połączenie czekolady i whisky można osiągnąć przygotowując drinka Czekoladowa Gorączka. Potrzebne do tego będzie 3/4 kubka gorącej czekolady, 50 ml szkockiej whisky, garść pianek oraz polewa czekoladowa.

Do kubka z gorącą czekoladą należy dolać whisky i przykryć garścią pianek. Całość wystarczy następnie polać polewą czekoladową i już można delektować się niesamowitym drinkiem o doskonałych właściwościach rozgrzewających.