Grog z cytryną i cynamonem

Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce cytrusowe, cynamon lub cukier dla  poprawy  smaku. (fot. depositphotos)
Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce cytrusowe, cynamon lub cukier dla poprawy smaku. (fot. depositphotos)

Za oknem króluje nam aura zimowa – choć kalendarz wyraźnie mówi, że mamy wiosnę... Na rozgrzanie proponuję grog - stary trunek podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach. Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce cytrusowe, cynamon lub cukier dla poprawy smaku.

Grog z cytryną i cynamonem

Składniki

  • 200ml ciemnego rumu
  • 4 kopiaste łyżeczki cukru
  • 1 cytryna
  • pół laski cynamonu
  • 4 goździki

Przygotowanie

Do 4 szklanek wsypać po jednej kopiastej łyżeczce cukru i wlać sok z cytryny. 600 ml wody zagotować z cukrem, pokruszoną laską cynamonu i goździkami. Odstawić na 10 minut, ponownie zagotować i przez sitko wlać do szklanek. Grog podawać gorący.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Nasiona sezamu w zdrowej diecie
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią...
czwartek, Październik 18, 2018 - 12:52
Jak stworzyć stylizację wyrażająca własne „ja”?
Większość z nas śledzi modowe trendy i stara się je przenieś...
czwartek, Październik 18, 2018 - 11:09
W jaki sposób urządzić garaż?
Mogłoby się wydawać, że odpowiednie urządzenie garażu nie je...
środa, Październik 17, 2018 - 14:06
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53

  

Reklama