3 pasty warzywne na letnie kanapki

3 pasty warzywne na letnie kanapki (fot. depositphotos)
3 pasty warzywne na letnie kanapki (fot. depositphotos)

Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!

Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • cebula - 1kg
  • cukier brązowy trzcinowy - 100g
  • ocet balsamiczny - 5 łyżek
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • rum - 1 łyżka
  • filet z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 1 łyżka
  • koperek
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
  2. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu - ok. ½ godziny.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
  4. Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Składniki:

  • kalafior świeży - 250g
  • ogórek świeży - 100g
  • koperek - ½ pęczka
  • twaróg chudy - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
  2. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Składniki:

  • cebula - 2 średnie szt.
  • olej - 2 łyżki
  • pieczarki świeże - 200g
  • jajka - 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez - 1 łyżka
  • kolorowa świeża papryka - 1 ½ szt.
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
  2. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki.
  3. Jajka gotujemy na twardo.
  4. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa.
  5. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Dekoracje wnętrz, meble, a nawet całe remonty – wszystko moż...
poniedziałek, luty 27, 2017 - 09:46
Test na menopauzę - kiedy warto go wykonać? (fot. fotolia)
Dzięki obserwacji własnego ciała czujemy się spokojne i bard...
poniedziałek, luty 27, 2017 - 08:50
Moda dosięga również przestrzeni, jakie urządzamy – niezależ...
piątek, luty 24, 2017 - 10:58
Właściwośći herbaty z czystka (fot. depositphotos)
Czystek od lat jest stosowany w medycynie naturalnej. Od set...
piątek, luty 24, 2017 - 10:35
(655)
(520)
(508)
(507)
(385)
(365)
(325)
(291)
(257)
(245)
(217)
(204)
(160)
(148)
(114)
(108)
(98)
(92)
(90)
(85)
(81)
(74)
(73)
(71)
(69)
(69)
(68)
(63)
(60)

  

Reklama