3 pasty warzywne na letnie kanapki

3 pasty warzywne na letnie kanapki (fot. depositphotos)
3 pasty warzywne na letnie kanapki (fot. depositphotos)

Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!

Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • cebula - 1kg
  • cukier brązowy trzcinowy - 100g
  • ocet balsamiczny - 5 łyżek
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • rum - 1 łyżka
  • filet z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 1 łyżka
  • koperek
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
  2. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu - ok. ½ godziny.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
  4. Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Składniki:

  • kalafior świeży - 250g
  • ogórek świeży - 100g
  • koperek - ½ pęczka
  • twaróg chudy - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
  2. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Składniki:

  • cebula - 2 średnie szt.
  • olej - 2 łyżki
  • pieczarki świeże - 200g
  • jajka - 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez - 1 łyżka
  • kolorowa świeża papryka - 1 ½ szt.
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
  2. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki.
  3. Jajka gotujemy na twardo.
  4. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa.
  5. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Dla większości banków i firm pożyczkowych posiadanie dowodu...
piątek, Marzec 24, 2017 - 08:30
Instalując router w jednym pokoju, musimy zdać sobie sprawę...
czwartek, Marzec 23, 2017 - 11:10
Ju Lovi SS 2017 (fot. mat. prasowe)
Letnia kolekcja marki Ju Lovi, to jak co sezon kobiece formy...
czwartek, Marzec 23, 2017 - 10:38
Postanowienia noworoczne, które wciąż możesz zrealizować (fot. fotolia)
Przed nowym rokiem obiecywałaś sobie, że zaczniesz zdrowo si...
środa, Marzec 22, 2017 - 11:43
(665)
(525)
(522)
(514)
(389)
(367)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama