3 pasty warzywne na letnie kanapki

3 pasty warzywne na letnie kanapki (fot. depositphotos)
3 pasty warzywne na letnie kanapki (fot. depositphotos)

Lato to czas kulinarnych eksperymentów. Obfitość świeżych warzyw i owoców zachęca, by stosować je w nietypowych rolach – stąd nasze przepisy na smaczne kanapki z pastami warzywnymi. Smacznego!

Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • cebula - 1kg
  • cukier brązowy trzcinowy - 100g
  • ocet balsamiczny - 5 łyżek
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • rum - 1 łyżka
  • filet z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 1 łyżka
  • koperek
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
  2. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu - ok. ½ godziny.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
  4. Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Składniki:

  • kalafior świeży - 250g
  • ogórek świeży - 100g
  • koperek - ½ pęczka
  • twaróg chudy - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
  2. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem.
  5. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Składniki:

  • cebula - 2 średnie szt.
  • olej - 2 łyżki
  • pieczarki świeże - 200g
  • jajka - 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez - 1 łyżka
  • kolorowa świeża papryka - 1 ½ szt.
  • Chleb Bawarski Dan Cake - 1 bochenek

Wykonanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
  2. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki.
  3. Jajka gotujemy na twardo.
  4. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa.
  5. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Content - cały internet w jednej książce
Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko, jak wyprodukować t...
poniedziałek, Czerwiec 18, 2018 - 12:06
Jak urządzić srebrno-czarną kuchnię?
Marzy Ci się oryginalna kuchnia? Co powiesz na taką w srebrn...
czwartek, Czerwiec 14, 2018 - 10:47
Grypa bostońska czy ospa wietrzna? Sprawdź, jak je rozróżnić
Gorączka i zmiany skórne – takie objawy może dawać zarówno g...
środa, Czerwiec 13, 2018 - 13:07
Jak wykonać perfekcyjne smoky eyes krok po kroku?
Smoky eyes to popularny rodzaj makijażu, którego zadaniem je...
środa, Czerwiec 13, 2018 - 08:22

  

Reklama