Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki.

Chrzan ze śmietaną

Produkty

  • 200g świeżego chrzanu w korzeniu
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • sól, cukier

Przygotowanie:

  1. Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i od razu zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
  2. Utarty chrzan wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Chrzan z jajkami

Produkty

  • 200g świeżego chrzanu w korzeniu
  • 3 jajka
  • 100ml słodkiej śmietany
  • 50ml kwaśnej śmietany
  • sól, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo. Po wystygnięciu obierz ze skorupek i posiekaj.
  2. Korzeń chrzanu umyj, oskrob i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Wymieszaj ze śmietaną i jajkami, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Chrzan podsmażany ze śmietaną

Produkty

  • 200g świeżego chrzanu w korzeniu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 75ml kwaśnej śmietany
  • 75ml słodkiej śmietany
  • sól, cukier

Przygotowanie

  1. Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Od razu zalej go sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.
  2. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć rozdrobniony chrzan i mieszając podsmażaj 4 minuty, uważaj żeby się nie przyrumienił.
  3. Wlej obie śmietany i dopraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i ostudź.

Smacznego!

Pomysły na chrzan zaczerpnięto z: „Kuchnia polska”- Marzena Wasilewska