Dynia na topie

ynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę. (fot. depositphotos)
ynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę. (fot. depositphotos)

Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę.

Dżem z dyni z borówkami

Składniki

  • 1 kg borówek
  • 1 kg cukru
  • 1kg dyni

Przygotowanie

  1. Borówki wybieramy tylko dojrzałe. Umyć, rozgnieść i zagotować.
  2. Kiedy będą rozgotowane wsypać cukier i mieszając gotować około 10 minut.
  3. Dynię obrać i tylko część twardą zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do podgotowanych borówek i razem gotować do momentu, kiedy staną się szkliste.
  4. Gorący dżem złożyć do słoików umytych i wygotowanych. Od razu uszczelnić.

Słodka marynata z dyni

Składniki

  • 1kg dyni
  • Przyprawy: kilka goździków, cynamon, skórka z cytryny
  • Zalewa: 3 szklanki wody, 70g cukru, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie

  1. Dynie obrać i pokroić w kostkę o równej wielkości.
  2. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop.
  3. Dynie partiami wkładać do syropu, obgotować.
  4. Odcedzić i od razu układać w słoikach.
  5. Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać kwas cytrynowy.
  6. Do każdego słoika włożyć 3 goździki, po kawałeczku cynamonu i skórki cytrynowej.

Zupa krem z dyni

Składniki

  • dynia około 1,5 kg
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 5 ziemniaków drobno pokrojonych w kostkę
  • 3 obrane marchewki i pokrojone w kostkę
  • 800ml wody
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki vegety lub inne przyprawy do smaku
  • 150 ml śmietany do zup

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić, wyżłobić miąższ ze środka, twardy miąższ obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  2. Zeszklić cebulę.
  3. Do dużego garnka wlać wodę, dodać zeszkloną cebulę, pokrojone warzywa, dynię.
  4. Lekko posolić i pod przykryciem gotować na małym ogniu około 40 minut.
  5. Zupę zmiksować, doprawić vegetą i pieprzem do smaku.
  6. Na koniec dodać śmietanę do zup.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czy warto nosić okulary polaryzacyjne?
Podczas wakacyjnych wyjazdów często natrafiamy na różne stoi...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 09:46
Jak wybrać obraz do salonu?
Zadbana przestrzeń to nie tylko taka, w której panuje porząd...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 09:19
Mini rolety na wymiar a ich ponadczasowy i uniwersalny charakter
Jeżeli weźmie się pod uwagę wybór osłon okiennych, tak napra...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 08:05
Gehwol – świeże i lekkie stopy latem
Nadpotliwość potrafi popsuć każdy letni dzień. Jest nieznośn...
poniedziałek, Sierpień 6, 2018 - 12:49

  

Reklama