Dynia na topie

ynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę. (fot. depositphotos)
ynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę. (fot. depositphotos)

Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę.

Dżem z dyni z borówkami

Składniki

  • 1 kg borówek
  • 1 kg cukru
  • 1kg dyni

Przygotowanie

  1. Borówki wybieramy tylko dojrzałe. Umyć, rozgnieść i zagotować.
  2. Kiedy będą rozgotowane wsypać cukier i mieszając gotować około 10 minut.
  3. Dynię obrać i tylko część twardą zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do podgotowanych borówek i razem gotować do momentu, kiedy staną się szkliste.
  4. Gorący dżem złożyć do słoików umytych i wygotowanych. Od razu uszczelnić.

Słodka marynata z dyni

Składniki

  • 1kg dyni
  • Przyprawy: kilka goździków, cynamon, skórka z cytryny
  • Zalewa: 3 szklanki wody, 70g cukru, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie

  1. Dynie obrać i pokroić w kostkę o równej wielkości.
  2. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop.
  3. Dynie partiami wkładać do syropu, obgotować.
  4. Odcedzić i od razu układać w słoikach.
  5. Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać kwas cytrynowy.
  6. Do każdego słoika włożyć 3 goździki, po kawałeczku cynamonu i skórki cytrynowej.

Zupa krem z dyni

Składniki

  • dynia około 1,5 kg
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 5 ziemniaków drobno pokrojonych w kostkę
  • 3 obrane marchewki i pokrojone w kostkę
  • 800ml wody
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki vegety lub inne przyprawy do smaku
  • 150 ml śmietany do zup

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić, wyżłobić miąższ ze środka, twardy miąższ obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  2. Zeszklić cebulę.
  3. Do dużego garnka wlać wodę, dodać zeszkloną cebulę, pokrojone warzywa, dynię.
  4. Lekko posolić i pod przykryciem gotować na małym ogniu około 40 minut.
  5. Zupę zmiksować, doprawić vegetą i pieprzem do smaku.
  6. Na koniec dodać śmietanę do zup.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53
Trendy w makijażu w sezonie jesień–zima 2018/2019
Beztroskie lato za nami, czas na złotą jesień oraz mroźną zi...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 09:54
Trzy stolice w 6 dni – niezapomniane podróże
Ach… gdyby tak było można zwiedzić Bratysławę, Budapeszt i W...
piątek, Październik 12, 2018 - 14:05
Jak skutecznie nawilżyć włosy i ciało jesienią?
Czy Ty też tak masz, że gdy tylko nadchodzą pierwsze chłodni...
czwartek, Październik 11, 2018 - 12:21

  

Reklama