Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!  (fot. depositphotos)
Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą! (fot. depositphotos)

Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale wpływa na kondycję skóry. Mandarynka bardzo dobrze sprawdza się również jako składnik wielu wytrawnych potraw oraz deserów.

Mandarynki w zależności od rodzaju mogą być słodkie lub słodko-kwaśne. Niewiele osób wie, że ich smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, wegetariańskimi oraz deserami. Do przygotowania tego typu dań świetnie nadają się zarówno mandarynki prosto z drzewa, jak i te w zalewie z puszki. Pamiętajmy tylko, aby wybierać produkty bez konserwantów, np. marki Sandra.

Sałatka tortellini z mandarynkami

Składniki:

  • 1/2 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
  • 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
  • 1 opakowanie tortellini z mięsem
  • 1 świeży ogórek
  • 1 jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki musztardy
  • natka koperku
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Następnie do miski wkładamy odcedzoną kukurydzę, odcedzone mandarynki, gotowy makaron tortellini i pokrojonego w kostkę ogórka.
  3. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez i musztardę.
  4. Następnie dodajemy umytą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem oraz solą.
  5. Gotowy sos dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę i dokładnie mieszamy.
  6. Przed podaniem potrawę najlepiej schłodzić w lodówce.

Kurczak na słodko z mandarynkami i ananasem

Składniki:

  • 1/3 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
  • 4 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
  • 40 dag fileta z piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • curry
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie kroimy fileta z piersi kurczaka na małe kawałki.
  3. Doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy na patelni.
  4. Następnie gotowy ryż, pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki i marchewkę dodajemy na patelnię z kurczakiem.
  5. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy dla smaku curry i smażymy na małym ogniu około 10 minut.

Smacznego!
www.levant.pl

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Wiosna - sezon na randki! 5 pomysłów na wiosenną randkę
Wiosna to czas, kiedy otwieramy się na świat, ludzi i nowe s...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 14:00
 Alternatywa dla podkładu – krem BB idealnym rozwiązaniem na lato (fot. depositphotos.com)
Pojawił się niemal 50 lat temu  i narobił sporego zamieszani...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 10:41
Letni plac zabaw w ogrodzie (fot. fotolia)
Małe dzieci wszędzie znajdą sobie miejsce do zabawy – w salo...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 08:23
Dla większości banków i firm pożyczkowych posiadanie dowodu...
piątek, Marzec 24, 2017 - 08:30
(665)
(525)
(522)
(514)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama