Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!  (fot. depositphotos)
Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą! (fot. depositphotos)

Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale wpływa na kondycję skóry. Mandarynka bardzo dobrze sprawdza się również jako składnik wielu wytrawnych potraw oraz deserów.

Mandarynki w zależności od rodzaju mogą być słodkie lub słodko-kwaśne. Niewiele osób wie, że ich smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, wegetariańskimi oraz deserami. Do przygotowania tego typu dań świetnie nadają się zarówno mandarynki prosto z drzewa, jak i te w zalewie z puszki. Pamiętajmy tylko, aby wybierać produkty bez konserwantów, np. marki Sandra.

Sałatka tortellini z mandarynkami

Składniki:

  • 1/2 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
  • 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
  • 1 opakowanie tortellini z mięsem
  • 1 świeży ogórek
  • 1 jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki musztardy
  • natka koperku
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Następnie do miski wkładamy odcedzoną kukurydzę, odcedzone mandarynki, gotowy makaron tortellini i pokrojonego w kostkę ogórka.
  3. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez i musztardę.
  4. Następnie dodajemy umytą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem oraz solą.
  5. Gotowy sos dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę i dokładnie mieszamy.
  6. Przed podaniem potrawę najlepiej schłodzić w lodówce.

Kurczak na słodko z mandarynkami i ananasem

Składniki:

  • 1/3 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
  • 4 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
  • 40 dag fileta z piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • curry
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie kroimy fileta z piersi kurczaka na małe kawałki.
  3. Doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy na patelni.
  4. Następnie gotowy ryż, pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki i marchewkę dodajemy na patelnię z kurczakiem.
  5. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy dla smaku curry i smażymy na małym ogniu około 10 minut.

Smacznego!
www.levant.pl

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Syropy Łowicz -  letnie, owocowe OOORZEŹWIENIE!
Ciepło, cieplej, gorącooo! Przyszło lato, a wraz z nim coraz...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 16:35
Bez migdałków, bez problemów
Zadaniem migdałków jest ochrona organizmu przed drobnoustroj...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 16:12
Drugie śniadanie nie tylko do szkoły! Zadbaj o nie także w wakacje!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i co do tego chyba n...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 12:28
Czas na piknik! „Dieta pudełkowa” w wersji wakacyjnej
W trakcie lata nabieramy ochoty na lekkie, kolorowe i egzoty...
poniedziałek, Czerwiec 26, 2017 - 11:57
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama