Dosyć nudnych przystawek i niezdrowych przekąsek między posiłkami. W pracy, w szkole i w domu można sięgnąć po zdrowe i naturalne produkty, które nie tylko urozmaicą codzienną dietę, ale przede wszystkim dostarczą dla organizmu niezbędne mikroelementy i kwasy, skutecznie obniżając poziom złego cholesterolu. A to wszystko dzięki orzeszkom ziemnym!

Smakołyk nie tylko dla wiewiórek

Każde dziecko wie, że wiewiórki uwielbiają chrupać orzechy. I nie bez darma racji, ponieważ zawierają one cenne kwasy oleinowe, które chronią przed miażdżycą i osteoporozą. Dzięki zawartości białka, potasu, witaminy E i fosforu wspomagają pracę układu nerwowego, krwionośnego i oddechowego.

Orzeszki ziemne (np. http://www.felixpolska.pl/produkty/orzechy-ziemne-solone) można spożywać w kilku wariantach smakowych: zarówno same, prażone bez dodatku soli i tłuszczu, jak i w wersjach smakowych. W przypadku tych ostatnich firma Felix proponuje szereg różnorodnych produktów w rozmaitych wagowo opakowaniach, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły i w podróż. Z pewnością sprawdzą się również w postaci masła orzechowego (kremowego lub z kawałkami orzechów), które w połączeniu z chrupiącym pieczywem, stanowią wspaniałą alternatywę dla chipsów i tłustych prażynek.

Zdrowe rozmaitości

Orzeszki w miodzie, z paprykową posypką, solone lub w łupinkach – miłośnik zdrowych przekąsek z pewnością odnajdzie swoją ulubioną odsłonę felixowych smakołyków. Dla miłośników chrupiących skórek również znajdzie się coś na ząb, ponieważ firma Felix posiada w swojej ofercie aż trzy rodzaje Crispers: o smaku papryki chili, zwykłej papryki lub młodej, zielonej cebulki.

Sycące i nietuczące przekąski są dobre nawet dla dzieci, ponieważ wspomagają naturalny metabolizm, uniemożliwiając odkładanie się tłuszczy (i tym samym przybierania na wadze). Na imprezie i podczas pikniku – bez względu na miejsce orzeszki ziemne sprawdzą się w każdej sytuacji, a to dzięki poręcznym opakowaniom o różnej gramaturze wagowej. Są również znakomitym dodatkiem do dań i ciast. Orzechowe muesli, sałatki, ciasteczka, tarty i sosy do mięs stanowią doskonałe urozmaicenie polskiej kuchni. Pochodzący z Ameryki Południowej smakołyk cieszy się nieprzerwaną popularnością już od ponad trzech tysięcy lat. Sięgajmy więc po tą naturalną i zdrową przekąskę, ciesząc się nie tylko przyjemnie spędzonymi chwilami, ale również dobrym zdrowiem.