Parówki w rożnych odsłonach

Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. (fot. depositphotos)
Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. (fot. depositphotos)

Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. Z parówek można przyrządzić dania szybkie i łatwe, a przy połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyrządzisz fajny posiłek. Przy odrobinie zmysłu kulinarnego ze zwykłych parówek można zrobić unikatowy posiłek dnia.

Jak przygotować parówki?

Musisz jednak pamiętać, żeby nie gotować parówek, tylko je podgrzewać. Parówki obierz z osłonki i włóż do wrzącej wody, od razu zdejmij z ognia. Do parówek możesz używać różnego rodzaju musztard. Super pasuje keczup, sałatki pomidorowe, majonez - zależy co kto lubi. Parówki można również smażyć, grillować, podawać w cieście naleśnikowym, itd. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na parówki:

Parówki smażone

Składniki

  • 6-8 parówek,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Przygotowanie

  1. Parówki obierać ze skórki.
  2. Pokroić parówki na pół, obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju.

Parówki w cieście naleśnikowym

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 6 parówek,
  • 1/8 szklanki oleju,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Mleko, mąkę, jajko oraz odrobinę soli połączyć i wyrobić ciasto na naleśniki. Smażyć z niego naleśniki.
  2. Następnie na każdym naleśniku ukłożyć połowę parówki, tak aby nie przysmażona strona naleśnika była na wierzchu.
  3. Naleśniki panierować w jajku i bułce tartej, następnie powoli smażyć, tak żeby parówka w środku się nagrzała.

Parówki pikantne

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • odrobina mleka w proszku,
  • 15 dag startego sera,
  • pieprz, sól,
  • 8 parówek,
  • 1 łyżka chrzanu.

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do rondla, dodać trochę mleka w proszku, wsypać utarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem i mieszać na ogniu, tak żeby sos był gładki.
  2. Obrane parówki przekroić wzdłuż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, dodać chrzan i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  3. Parówki w sosie można podawać z ziemniakami, ryżem, chlebem, makaronem. Można również przygotować do tego dania surówki.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53
Trendy w makijażu w sezonie jesień–zima 2018/2019
Beztroskie lato za nami, czas na złotą jesień oraz mroźną zi...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 09:54
Trzy stolice w 6 dni – niezapomniane podróże
Ach… gdyby tak było można zwiedzić Bratysławę, Budapeszt i W...
piątek, Październik 12, 2018 - 14:05
Jak skutecznie nawilżyć włosy i ciało jesienią?
Czy Ty też tak masz, że gdy tylko nadchodzą pierwsze chłodni...
czwartek, Październik 11, 2018 - 12:21

  

Reklama