Jak Pan może Panie Pomidorze – pomidor w kuchni

Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka,  jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok - cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. (fot. depositphotos)
Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka, jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok - cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. (fot. depositphotos)

Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka, jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok - cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. Pomidory dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Wystarczy, że zjesz w ciągu dnia sałatkę z dwóch pomidorów by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

W pomidorach znajdziesz także witaminy z grupy B (korzystne działanie na układ nerwowy), witaminę PP (wpływa na metabolizm) i witaminę K( ma właściwości przeciwkrzepliwe).

Pomidor jest bogaty w mikro-i makroelementy. Potas, który znajduje się w pomidorze dzięki działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale pomidor dostarcza również wapń, magnez, żelazo oraz bardzo rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt.

Nieoceniony w pomidorach jest likopen - barwnik, dzięki któremu pomidory mają kolor czerwony. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy pochodnych karotenu. Ludzki organizm sam nie wytwarza likopenu, musisz więc go dostarczać z zewnątrz – i tu pomidor jest wyborem idealnym. A dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Likopen skutecznie pełni funkcję ochronną, jeżeli jest dostarczany organizmowi w odpowiednich ilościach. Powinnaś codziennie zjeść jednego pomidora, talerz zupy pomidorowej bądź łyżkę keczupu by spożyć zalecaną dzienną dawkę likopenu.

Kiedy pomidor może zaszkodzić
Z diety pomidorowej nie powinny korzystać osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Dobrze jest, żeby osoby cierpiące na zgagę również uważały na pomidory. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym należy pomidory obierać ze skórki- wystarczy je sparzyć żeby łatwo zeszła.

Pomidory mogą uczulać dlatego powinny ich unikać matki karmiące, a dzieciom do diet należy pomidory wprowadzać stopniowo, żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się alergii.

Pomidory - jak wybrać najlepsze

  • Najlepsze są pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione, ponieważ zawierają więcej beta- karotenu i likopenu
  • Mocny aromat zazwyczaj oznacza, że pomidor dojrzewał naturalnie, a tym samym ma więcej witamin.
  • Pomidory należy kroić tuż przed ich podaniem. Pokrojone pomidory warto polać jak najszybciej sokiem z cytryny lub oliwą - w ten sposób zapobiegniesz wypłynięciu razem z sokiem cennych substancji.
  • Nie wolno łączyć ogórka z pomidorem, gdyż askorbinaza, która znajduje się w ogórku niszczy witaminę C
  • Pomidory świetnie komponują się ze świeżymi ziołami jak np. oregano, bazylią, rozmarynem.

Pomidory faszerowane szynką i groszkiem

Składniki

  • 8 pomidorów
  • 300g gotowanej wędzonej szynki w kawałku
  • 300g mrożonego groszku
  • 1 ogórek konserwowy
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Groszek wrzuć do osolonego i osłodzonego kilkoma szczyptami cukru wrzątku, gotuj 8 minut.
  2. Ugotowany groszek odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  4. Pokrojoną szynkę wymieszaj z posiekanym ogórkiem, groszkiem i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  5. Z umytych pomidorów usuń szypułki i odetnij górną część- mniej więcej na ¼ wysokości pomidora.
  6. Przy pomocy specjalnej kulistej łyżeczki ostrożnie wydrąż pomidory.
  7. Wnętrza wydrążonych pomidorów oprósz solą i pieprzem.
  8. Pomidory nadziewaj sałatką z szynki i groszku tak, by na wierzchu wystawał kopczyk.
  9. Nadziewane pomidory przykryj górną częścią i ułóż na półmisku.

Sałatka na szybko-pomidor, rukola, feta i jajka

Składniki

  • 2 pomidory średniej wielkości lub kilka pomidorków koktajlowych
  • pół kostki sera fety
  • około 300 g rukoli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Umytą rukolę porwij na kawałki.
  2. Umyte pomidory pokrój na kawałki (pomidorki koktajlowe wystarczy przeciąć na pół).
  3. Jajka i fetę pokrój na kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj. Możesz doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Powiększanie ust - kto powinien zdecydować się na ten zabieg?
Powiększanie ust to dziś jeden z najpopularniejszych zabiegó...
poniedziałek, Sierpień 20, 2018 - 11:05
Jak zadbać o zdrowie dziecka już od dnia narodzin?
Witamina D, probiotyki i prebiotyki. To trio pozwoli Ci najl...
poniedziałek, Sierpień 20, 2018 - 10:03
Wspólne mianowniki w garderobie mamy i dziecka – odzież dziecięca TUSS
Świat mody to bodaj jeden z najbardziej dynamicznych rynków...
poniedziałek, Sierpień 20, 2018 - 08:33
Włos Ci z głowy nie spadnie
Każda z nas marzy, by mieć gęste, lśniące włosy. Tymczasem n...
piątek, Sierpień 17, 2018 - 09:47

  

Reklama