Rzeżucha, samo zdrowie

W zasadzie rzeżucha kojarzy się z Wielkanocą. Mało kto wie, że rzeżucha to doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych i powinno się ją spożywać nie tylko od święta. Niegdyś uważana była za doskonałe naturalne lekarstwo. (fot. depositphotos)
W zasadzie rzeżucha kojarzy się z Wielkanocą. Mało kto wie, że rzeżucha to doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych i powinno się ją spożywać nie tylko od święta. Niegdyś uważana była za doskonałe naturalne lekarstwo. (fot. depositphotos)

W zasadzie rzeżucha kojarzy się z Wielkanocą. Mało kto wie, że rzeżucha to doskonałe źródło wartościowych składników odżywczych i powinno się ją spożywać nie tylko od święta. Niegdyś uważana była za doskonałe naturalne lekarstwo.

Pochodzenie rzeżuchy

Rzeżucha pochodzi z Afryki, uprawiano ją w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie. U nas pojawiła się w XV wieku i od razu stała się popularna. Uznawana była za lekarstwo między innym regulujące zaburzenia tarczycy. Leczono nią rwę kulszową i bóle głowy. W wieku XX stosowano rzeżuchę w profilaktyce gruźlicy. Służyła do dezynfekowania jamy ustnej, wyprysków, owrzodzeń.

Rzeżucha – bogactwo witamin

Rzeżucha ma pikantny, ostry smak i intensywny zapach dlatego nie każdy ją lubi, ale naprawdę warto jadać rzeżuchę. Rzeżucha może dostarczyć organizmowi wielu cennych składników, witaminy: B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, przyswajalny jod, siarkę.

Rzeżucha dodana do kanapek, sałatek wspomaga pracę trzustki. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Usuwa toksyny, obniża poziom cukru we krwi i zapobiega otyłości.

Rzeżuchę warto jadać w okresie wiosennym, kiedy organizm ma po zimie braki w witaminy i minerały. Można ją sama wyhodować w domu. Jeżeli chcesz dodawać rzeżuchę do potraw to najlepiej smakują młode listki.

Można też z niej zrobić naturalny kosmetyk. Sok z rzeżuchy ma działanie wybielające, dlatego też świetnie usuwa piegi i przebarwienia.

Jak wyhodować rzeżuchę?

  • Do półmiska włóż zwilżoną wodą watę lub ligninę.
  • Na watę posyp równomiernie nasiona rzeżuchy i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 1,5 tygodnia).
  • Półmisek postaw w słonecznym miejscu. Codziennie podlewaj rzeżuchę wodą (najlepiej zraszaczem). Po ok. 10 dniach możesz rzeżuchę ścinać i jeść.

Kiedy roślina wyrośnie możesz ją dodawać do kanapek, sałatek, świetnie smakuje jak dodatek do jajek.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Płaszcze i kurtki w jesiennej kolekcji Top Secret for Avanti
W limitowanej kolekcji, dostępnej już w sklepach Top Secret,...
wtorek, Październik 17, 2017 - 11:18
Powrót do formy po wakacjach
Wakacyjny grill z rodziną i przyjaciółmi, degustacja kuchni...
wtorek, Październik 17, 2017 - 10:56
Grunt to baza... Również ta pod makijaż :)
Bazy pod podkład, choć coraz bardziej dostępne, nadal kojarz...
wtorek, Październik 17, 2017 - 10:26
Startuje ogólnopolska kampania „Zdrowie Kobiety"!
Zapraszamy do zapoznania się z kampanią "Zdrowie Kobiety". P...
wtorek, Październik 17, 2017 - 09:17
(668)
(529)
(527)
(518)
(391)
(373)
(328)
(295)
(262)
(250)
(224)
(204)
(161)
(152)
(116)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama