Sos majonezowy. Przepisy na: zwykły sos majonezowy, sos majonezowy ze szczypiorkiem oraz sos chrzanowy.

Sos majonezowy – zwykły

Produkty

  • 100g majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub rozpuszczonego kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka wywaru
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, cukier

Przygotowanie

Do gotowego majonezu dodać wszystkie składniki i wymieszać.

Sos majonezowy ze szczypiorkiem

Produkty

  • 100g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól, cukier

Przygotowanie

  1. Do majonezu dodać musztardę, sól, cukier do smaku (jeżeli będzie potrzeba łyżkę wywaru lub śmietany), drobno pokrojony szczypiorek, wymieszać.
  2. Jajko ugotowane na twardo obrać ze skorupki, drobno posiekać, dodać do sosu.

Sos majonezowy ze szczypiorkiem można podawać do zimnych mięs, ryb w galarecie, pasztetu, jajek ugotowanych na twardo.

Sos majonezowy chrzanowy

Produkty

  • 100g majonezu
  • sól, cukier
  • 1 łyżka świeżego chrzanu

Przygotowanie

  1. Majonez wymieszać z chrzanem. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać 1 łyżkę śmietany, przyprawić do smaku solą i cukrem,
  2. Sos podawać do jaj, do zimnych mięs wędlin, ryb.