Naczynia kuchenne kupuje się raz i na bardzo długi czas. Dotyczy to garnków, patelni, rondli. Im lepszej jakości jest zakup, tym dłużej cieszymy się nabytkiem. I tym zdrowsza jest również rodzina.

Podejdź do półki w sklepie z artykułami kuchennymi. Albo wpisz do internetowej wyszukiwarki hasło „garnki”. Widzisz ten ogromny wybór? Stajesz przed nim i nie wiesz jakiego dokonać. Tak się zdarza. Aby jednak pomóc Ci się zdecydować, przygotowaliśmy krótki poradnik.

Co warto wiedzieć

Jeszcze do niedawna uważało się, że najlepsze garnki i patelnie muszą być pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu. Nic z tego! Badania dowiodły, że o ile takie pokrycie sprawdza się na początkowym etapie użytkowania naczyń, o tyle później, gdy ścianki patelni lub garnka stają się porysowane – stwarza niebezpieczeństwo. Bowiem cząsteczki metalu spod uszkodzonej warstwy przedostają się do jedzenia i mogą być groźne dla zdrowia.

Wynalazkiem idealnym dla nowoczesnej kuchni są garnki o satynowanym wnętrzu. Jest ono śliskie, błyszczące i odporne na zadrapania. W rezultacie, jedzenie przygotowane w takich garnkach będzie zdrowsze i smaczniejsze.

Inną ważną kwestią jest dno naczynia. Garnek służy do gotowania na wodzie i parze, a także duszenia. Musi mieć więc dno grubsze, ale też niezbyt grube, aby garnek spełniał funkcje energooszczędne. Najlepiej, by dno również było wykonane ze stali nierdzewnej, która równomiernie rozprowadzi temperaturę po całej powierzchni naczynia, a przy tym będzie łatwa w utrzymaniu czystości.

O czym pamiętać

Dostępne w hipermarketach najtańsze garnki najczęściej są wykonane ze stali z różnymi domieszkami. Takie naczynia nie posiadają atestów, ani certyfikatów. Nikt też nie udziela wieloletnich gwarancji na ten zakup. Warto więc zwrócić uwagę na ofertę firm specjalizujących się w produkcji naczyń (np. Philipiak zbiera pozytywne opinie już od kilkunastu lat, a garnki Philipiak są polecane zarówno przez użytkowników, jak i badaczy rynku).

Kupując garnek, zwróć uwagę na to, by był on odpowiedni do rodzaju kuchenki, której używasz. Są naczynia przeznaczone do palnika gazowego, elektrycznego, płyty indukcyjnej, a także uniwersalne – nadające się do użycia na każdej kuchence. Więcej informacji na temat najlepszych garnków znajdziesz na philipiaksalony.pl