Latem lubimy jeść kolorowo i szybko. Coraz szerszy wachlarz świeżych warzyw zachęca, by wykorzystać je w codziennej kuchni. Nasza propozycja na dziś to pomidory nadziewane kaszą kuskus – smaczne, elegancko wyglądające i możliwe do przygotowania w ułamku sekundy!

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 4 duże pomidory
  • 1 papryka
  • 100g szynki konserwowej
  • cebulka ze szczypiorkiem
  • majonez
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (lub zgodnie z upodobaniami).
  2. Paprykę umyj i oczyść, pokrój w kostkę.
  3. Szynkę konserwową, czosnek i cebulkę również pokrój w drobną kostkę.
  4. W pomidorach odetnij „czapeczki”, środek wydrąż i oprósz wnętrze pomidorów solą.
  5. Kaszę wymieszaj z szynką, papryką, cebulką, czosnkiem i kilkoma łyżkami majonezu. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowaną sałatką napełnij pomidory.
  7. Danie podawaj z tostami i świeżą sałatą, posypane natką pietruszki i siekanymi orzechami.