Kanapka z zielonymi ziołami i jogurtem naturalnym

Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia. (fot. depositphotos)
Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia. (fot. depositphotos)

Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia.

Produkty:

  • duża garść liści młodego szpinaku
  • 1/2 pęczek kolendry
  • 10 dużych gałązek kopru
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • 2 chlebki pita
  • 1/2 szklanka jogurtu naturalnego doprawionego szczyptą pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, a następnie odetnij szypułki tuż przy liściach.
  2. Zioła starannie umyj, grube łodyżki usuń. Posiekaj niezbyt drobno, dodaj pokrojoną dymkę i oliwę (tyle żeby lekko przykryła wszystkie składniki). Dopraw do smaku solą.
  3. Przekrój chlebki pita na pół i posmaruj je od wewnątrz jogurtem, po czym wypełnij zieleniną.

Do tak gotowych kanapek możesz podawać więcej jogurtu, który posłuży jako dip.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Białe kubki porcelanowe - 5 inspiracji
Kubki wykonane z białej, wysokogatunkowej porcelany są prakt...
czwartek, Kwiecień 19, 2018 - 12:17
Gdzie umieścić pralkę? Architekt wnętrz podpowiada
Gdzie powinna stać pralka? Odpowiedź na to pytanie wydaje si...
czwartek, Kwiecień 19, 2018 - 10:05
Tarta flambée, coca catalana, a może amerykańska z podwójnym serem? Poznaj rodzaje pizzy z całego świata
Jeśli pizza, to Włochy? Zdecydowanie tak. To słoneczna Itali...
środa, Kwiecień 18, 2018 - 10:50
Jak przygotować oczy do długiej podróży samolotem?
Zbliża się weekend majowy, a także niektórzy już zaczynają p...
środa, Kwiecień 18, 2018 - 09:43

  

Reklama