Pasty rybne, jajeczne, itp. Najczęściej serwowane są na kanapkach. Jednakże pasty możesz podawać także jako przystawkę na początek obiadu czy kolacji, ale możesz je również spożywać jako odrębny posiłek. Mogą również wchodzić w skład zimnego bufetu.

Pasta jajeczna

Składniki

  • jajka 8 sztuk,
  • 1,5 płaska łyżka musztardy,
  • 3 płaskie łyżki majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • sok z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, po ostudzeniu obierz ze skorupek i drobno posiekaj.
  2. Posiekane jajka połącz z musztardą, opłukanym i drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz majonezem.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pasta z żółtego sera

Składniki

  • 200g żółtego sera( wybór dowolny),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz po ostudzeniu i wyjmij żółtka.
  2. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z roztartym żółtkiem, musztardą i śmietaną.
  3. Dopraw solą i pieprzem.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki

  • 1 makrela,
  • 2 małe ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie

  1. Makrelę obierz ze skórki i usuń wszystkie ości.
  2. Mięso zmiksuj, połącz z drobno posiekanym ogórkiem i dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Pasta z łososia

Składniki

  • 400g wędzonego łososia,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz, sok z cytryny,
  • kilka gałązek kopru,
  • plastry z cytryny do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Łososia zmiksuj ze śmietaną.
  2. Do smaku dopraw solą, pieprzem i cytryną.
  3. Podając pastę możesz ją udekorować plastrami z cytryny albo gałązkami kopru.

Smacznego!