Sylwestrowe przekąski

Sylwester to data wyczekiwana na całym świecie. Towarzyszą mu liczne miejskie zabawy, bale i domowe prywatki. Menu na takie okazje również musi być odpowiednio dobrane – tak, aby było smaczne i jednocześnie nie wymagało zbyt wiele pracy. Jakie potrawy najlepiej przygotować w ostatni dzień roku, radzi ekspert kulinarny – Piotr Ceranowicz.

Tradycja świętowania

31 grudnia jest dniem wyczekiwanym przez większość z nas. Świętuje się wówczas odejście starego roku, a hucznie wita nadejście nowego. W Polsce tradycje uroczystego obchodzenia sylwestra zapoczątkowała staropolska szlachta, która to tego dnia organizowała wystawne przyjęcia. W towarzystwie odpowiednich potraw i trunków świętowała wówczas odejście starego roku. W mniej zamożnych gospodarstwach również odbywały się spotkania, choć charakterem bardziej przypominały one odświętny wieczór spędzony z bliskimi niż huczną zabawę.

Sylwester od kuchni

Dziś nieco zmieniło się sylwestrowe menu i coraz częściej prym wiodą małe i szybkie w przygotowaniu przekąski. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i zimno, a swoim wygodnym kształtem świetnie sprawdzą się na mniejszych i większych przyjęciach. Jak potwierdza sam ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz:

Dziś na przyjęciach rządzą potrawy kolorowe. Warto tu wspomnieć chociażby o granacie, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących w prosty sposób nadawać daniu świeżego akcentu. Co więcej, jego intensywna barwa znakomicie sprawdza się jako dekoracja na przykład małych przekąsek. W tym roku prawdziwym trendem są mini odpowiedniki tradycyjnych potraw – kanapeczki, małe sałatki, mini roladki czy też kuleczki makaronowe, które są bardzo proste w przygotowaniu, a z pewnością swoją formą zachwycą gości.

Co zatem warto przygotować w tym roku na sylwestrowy stół? Szczegóły poniżej.

Ostatni dzień roku

Sylwester to dobra okazja, by trochę zaszaleć w kuchni i wykorzystać bardziej finezyjne produkty niż na co dzień. Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu Lubella, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jak i nadchodzącego nowego roku.

Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

Składniki :

  • Makaron Lubella Classic Świdry 400g
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 granaty
  • 2 piersi z kurczaka
  • Kozi ser pleśniowy
  • Garść kolendry
  • Sok z 2 cytryn
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, cukier
  • Olej

Przygotowanie :

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
  2. Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
  3. Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Cropp SS 2017 (fot. mat. prasowe)
Moda która napędza chęć do życia: inspiruje, prowokuje, zach...
poniedziałek, luty 20, 2017 - 09:02
Jak zadbać o skórę noworodka? (fot. fotolia)
Tuż po urodzeniu dziecka chcemy zapewnić naszemu maluszkowi...
poniedziałek, luty 20, 2017 - 08:21
Przed każdym wyjazdem zagranicznym, i nie tylko, trzeba podj...
poniedziałek, luty 20, 2017 - 07:49
Medicine SS 2017 (fot. mat. prasowe)
Słoneczne kolory, dużo luzu oraz zabawa aktualnymi trendami...
piątek, luty 17, 2017 - 08:47
(654)
(519)
(505)
(505)
(385)
(362)
(324)
(290)
(255)
(245)
(216)
(204)
(159)
(148)
(113)
(108)
(98)
(92)
(90)
(85)
(81)
(74)
(72)
(71)
(69)
(69)
(68)
(63)
(60)

  

Reklama